Küresel piyasalar karışık

Küresel piyasalar, geçen haftaki ABD Merkez Bankası (Fed) kararları sonrası karışık bir görünüm sergiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de geçen hafta Fed'in beklentiler doğrultusunda 25 baz puanlık faiz artırımının ardından pay piyasalarında yatay bir seyir izlenirken, 103,6 ile 2003 yılından bu yana en yüksek seviyesini gören dolar endeksi 102,7 seviyelerinde dengelendi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,04, S&P 500 endeksi yüzde 0,18 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti.

Analistler, Fed kararları ve sonrasında Başkan Janet Yellen'ın açıklamalarının yatırımcılar tarafından "şahin" olarak değerlendirilmesi sonrasında dolar talebinin arttığını, buna bağlı olarak da pay piyasalarında üst üste 6 haftaya ulaşan yükseliş trendi hızının geçen haftanın ikinci yarısında yavaşladığını ifade etti. Yellen'ın bugün yapacağı konuşmanın piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirten analistler, konuşma metninin, "şahin" tavrı sürdürür nitelikte olması durumunda pay piyasalarının negatif etkilenebileceğini kaydetti.

Avrupa tarafında, geçen hafta beklentilerden iyi gelen imalat verileri ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) öngörüldüğü gibi faizlerde değişiklik yapmamasının ardından pay piyasaları cuma günü ve haftalık bazda yükselişini sürdürdü. Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,33 değer kazanarak 11.404 puan ile Ağustos 2015'ten beri en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,29 yükseldi.

Asya piyasalarında bu sabah

Asya borsaları Çin'in el koyduğu ABD'ye ait insansız denizaltıyı geri verdiğini açıklamasının ardından bugün dört ayın dip seviyelerinde denge bulurken, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulacağı endişesi de hafifledi.

Buna karşılık dolar ve ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş trendi ABD başkanı seçilen Donald Trump döneminde uygulanacak politikalara yönelik beklentiler nedeniyle devam ediyor. ABD'deki varlıkların çekiciliğini artıran bu durum birçok Asya piyasasının da arasında bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasalarında sermaye çıkışları karşısındaki kırılganlığın büyük ihtimalle süreceği anlamına geliyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.1 kayıpla dört haftanın dip seviyesine yakın seyrediyor. Endeksin Trump'ın başkan seçildiği tarihten bu yana kaybı ise yüzde 3.5 düzeyinde.

Yatırımcılar Cuma günü geç saatlerde gelen Çin donanmasına ait bir geminin ABD'ye ait bir insansız sualtı aracına Güney Çin Denizi'nde el koyduğuna yönelik haberlerin ardından riskten uzak durmaya başlamışlar, ABD borsaları ekside kapanmıştı.

İkili ilişkilere yansıması sadece diplomatik düzeyde kalan olay, Çin'in insansız aracı geri vereceğini açıklamasının ardından çözülmüş görünüyor. Buna rağmen Trump'ın başkanlık öncesi yaptığı açıklamalar nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği hakkında oluşan şüphe ileride piyasalar üzerinde baskı yaratabilir.

Dolar 3.50'nin altında haftaya başladıDolar 3.50'nin altında haftaya başladı