Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalar, veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle karışık bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Başkan Donald Trump'ın vergi reformuna ilişkin belirsizliğe neden olan haber ve yorumlarla pay piyasalarındaki alımların gücünün azaldığı, dolar endeksinin de 95'in üzerinde tutunamadığı görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,04 değer kazanırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,02 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,27 düşüş kaydetti.

Analistler, ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA), bu yıl ve 2018'e yönelik petrol fiyatları tahminlerini yükselttiğini belirterek, Suudi Arabistan'daki gelişmelerle Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatının 57,69 dolarla Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından 57 doların hemen altında dengelendiğini kaydetti. Vergi reformu ile ilgili gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki hareketlerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, veri gündeminin bugün de zayıf olduğunu söyledi.

Avrupa tarafında, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin konuşmasında para politikası ile ilgili ipucu vermemesi ve Almanya'da sanayi üretim verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,66, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,65 değer kaybederken, avro/dolar paritesi 1,1555 ile 20 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Parite, bugün Asya piyasalarında 1,1590 seviyesinde dengelendi.

Çin'de bugün açıklanan ihracat verisinin yıllık yüzde 6,9 ile beklentilerin altında artmasına karşın Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,3 değer kazanırken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 geriledi.