Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalar karışık bir seyir izlerken, bugün ve yarın açıklanacak önemli makroekonomik veriler yatırımcıların odağında olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını açıklaması, Almanya'da hükümet kurma çalışmaları ve Brexit görüşmeleri, piyasalarda gündemin, ekonomiden siyasi gelişmelere dönmesine neden olsa da bugün Avro Bölgesi'nde büyüme ve yarın ABD'de istihdam raporu verilerinin yatırımcı kararları üzerinde belirleyici olacağı ifade ediliyor.

Dolar endeksi, dün yükselişe geçerek yüzde 0,25 artışla 93,6'ya çıkarken, New York borsasında karışık bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,16 değer kaybetti, S&P 500 endeksi yatay seyretti, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,21 yükseldi.

Avrupa tarafında, Brexit görüşmeleri ve Almanya'da hükümet kurma çalışmaları devam ederken, İngiltere'nin Brexit sürecinden sorumlu Bakanı David Davis, ayrılığın ülke ekonomisi üzerindeki etkilerinin henüz değerlendirilmediğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch, dün yaptığı konuşmada, varlık alım programının çok erken ve çok hızlı bir şekilde geri çekilmesi durumunda faizlerin hızlı bir şekilde artabileceği uyarısında bulundu.

Söz konusu gelişmelerle Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,38 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,02 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 yükseldi.

Asya borsaları

Asya borsaları, önde gelen bazı teknoloji hisseleri satış baskısıyla karşı karşıya kalmasının ardından toparlansa da yatırımcıların düşük petrol ve bakır fiyatları ile ABD politikasına ilişkin belirsizlik sonucu temkinli kalmasıyla yaklaşık iki ayın dip seviyesinde bulunuyor.

Japonya dışındaki Asya borsalarını izleyen MSCI endeksi ise hafif değişim gösterdi. Endeks bu yılki güçlü kazanımların ardından yatırımcıların kar realizasyonu ile 23 Kasım'da gördüğü 10 yılın zirvesinden yüzde 4.7 geriledi.

Tencent ve Alibaba gibi başlıca bazı teknoloji hisseleri geriledikten sonra tekrar yükselirken, Koreli Posco gibi materyal hisselerin aralarında bulunduğu diğer hisseler durgun seyir izliyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi Mart sonundan bu yana en büyük düşüşünü kaydetmesi ardından yüzde 1.3 yükseldi.

Yatırımcılar ABD'deki vergi indirim yasasının nihai halini bekliyorlar. Vergi indirim tasarısında ilerleme sağlanmış olsa da Kongre'de bütçe üzerinde bu hafta uzlaşı sağlanamaması halinde devlet hizmetlerinin ödeneksizlikten durma ihtimali bulunuyor.