Küresel piyasalar petrol fiyatlarına odaklandı

Petrol üreten ülkelerin bu haftaki gayri resmi toplantısında bir uzlaşıya varılamayacağı inancı risk iştahını azaltıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları Avrupa bankacılık sektörünün sağlığı konusundaki endişeler ve yatırımcıların riskli varlıklara iştahını azaltan petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle eksiye döndü. 

Uygulayacağı politikaların ABD ve küresel ekonomi adına daha az belirsizlik içerdiği düşünülen Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın ABD başkan adaylarının ilk münazarasında üstün gelmesinin ardından Pazartesi günü yükselen Asya borsalarında yön Deutsche Bank'ındurumu hakkındaki endişelerin de etkisiyle eksiye döndü.

ABD Adalet Bakanlığı, Deutsche Bank'tan 2007-2009 dönemi öncesinde usülsüz olarak sattığını iddia ettiği menkul kıymetler nedeniyle 14 milyar dolar tutarında tazminat istiyor. Deutsche Bank hisselerinin dün tarihi dip seviyeleri görmesinin ardından Alman bankası NordLB'nin 500 milyon euroluk tahvil ihracını yeterli talep gelmemesi nedeniyle dün iptal etmesi Avrupa'daki düşük faiz ortamı nedeniyle kâr etmekte zorlanan Alman bankacılık sektörü hakkında endişe yarattı.

Petrol üreten ülkelerin bu haftaki gayri resmi toplantısında piyasadaki arz fazlasının azaltılacağına dair bir uzlaşıya varılamayacağı beklentisiyle gerileyen petrol fiyatları da risk iştahını azaltıyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi artıda açıldıktan sonra yüzde 0.2 eksiye döndü. 

Japonya'nın Nikkei endeksi ise yenin değer kazanacağı endişeleri nedeniyle yüzde 1.5 ekside bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir