Küresel piyasalar satıcılı seyrediyor

ABD verilerine odaklanan küresel piyasalar genel itibariyle satıcılı bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haftaya güçlü bir başlangıç yapan Asya borsaları bugün kâr realizasyonuyla karşılaşırken, Fed'in gelecek haftaki toplantısından faiz artırım kararı çıkacağı beklentisinin güçlenmesiyle beraber yatırımcıların daha temkinli oldukları ve hisse senedi gibi riskli varlıklara iştahın azaldığı görülüyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi, dün iki haftadan uzun bir sürenin en keskin yükselişini kaydettikten sonra bugün açılış sonrası eksiye geçti. Endeks sol olarak yüzde 0.2 artıda bulunuyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.6 düşüş ile Asya borsaları içinde kayıplara liderlik ediyor.

Fed para politikası toplantısını 14-15 Mart'ta yapacak. Son günlerde Fed Başkanı Janet Yellen dahil olmak üzere üst düzey yetkililerden gelen para politikasındaki sıkılaştırma yanlısı açıklamalar yatırımcıların faiz artırımı beklentilerinin hızla güçlenmesine neden oldu.

Yatırımcılar, ABD'de faizlerin ancak kademeli olarak yükseleceği beklentisi ve Asya ülkelerinden gelen, küresel ekonomideki toparlanmanın hızlandığına işaret güçlü dış ticaret verilerinin etkisiyle yılın başından bu yana hisse senedi ve gelişmekte olan ülke tahvillerine yöneliyorlar.

Ancak uzmanlar hisse senedi değerlemelerinin tarihsel aralıkların üst bandına yaklaştığını belirtirken, bazı analistler yatırımcıların artık alım yaparken giderek daha temkinli olacağını öngörüyor.

ABD borsaları

ABD borsalarına bakıldığında, ana endekslerin hepsi dün ekside kapandı. Dünkü düşüş ile Dow Jones ve S&P 500 endeksleri bir aydan uzun bir süredir ilk defa art arda ikinci defa düşüşle kapandı. Bu sabah S&P 500 endeks vadeli işlemleri ise ekside bulunuyor.

Avrupa borsaları

Avrupa tarafında, dün açıklanman 2016 yılı 4 üncü çeyrek büyüme verisinin yıllık yüzde 1,7 artış ile beklentiler doğrultusunda gelmesinin ardından yarınki Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları öncesinde pay piyasaları dalgalı bir seyir izledi.

Dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan dışında Euro Bölgesi’nden herhangi bir üye ülkenin ayrılması riskinin düşük olduğu, mevcut risklerin ise daha çok Avrupa Birliği (AB) karşıtı siyasi partilerin güç kazanmasından kaynaklanabileceği ifade edildi. Bu gelişmelerle Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,06 yükselirken, İngiltere de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15 ve Fransa da CAC 40 endeksi yüzde 0,35 değer kaybetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir