Küresel piyasalar terse döndü

Küresel piyasalar, döviz kurlarında volatilitenin artması ve sert hareketliliklerin tedirginliği ile dün negatif bir seyir izledi. Bugün ise ABD'de açıklanacak açık iş sayısı verisi takip edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam ve saatlik kazançlar verisinin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesinin ardından doların diğer para birimleri ve emtialar karşısındaki yükselişi dün de devam etti.

Dün dolar endeksi yaklaşık son 5,5 yılın en yüksek seviyesi olan 89,55'i görürken, özellikle günün ikinci yarısında paritelerde volatilitenin yükselmesi dikkati çekti.  

Gözler istihdam piyasalarında 

Paritelerde artan volatiliteyle pay piyasalarında satış baskıları etkisini artırdı ve Dow Jones endeksi yüzde 0,59, S&P 500 endeksi yüzde 0,73, Nasdaq endeksi yüzde 0,84 değer kaybetti.  

Analistler, bugün açıklanacak JOLT açık iş sayısı verisinin takip edileceğini belirterek, istihdam piyasası ile ilgili verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini tahmin ediyor. 

Avrupa piyasalarında kayıplar yüzde 1'i geçti

Avrupa tarafında, dün avro/dolar paritesi son iki yılın en düşük seviyesi olan 1,2247'ye kadar geriledikten sonra gelen tepki alımları ile tekrar 1,23 seviyesinin üzerine çıkarken, pay piyasalarında düşüşlerin yüzde 1'i aştığı görüldü. 

Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,72, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,05 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1 değer kaybetti. Analistler, bugün Almanya dış ticaret dengesinin beklentilerin üzerinde fazla vermesinin etkileri ile İngiltere sanayi üretimi verisinin takip edileceğini belirtiyor. 

Asya borsaları geriledi 

Asya borsalarında haftanın ikinci işlem gününde satış ağırlıklı bir seyir izlendi. 

Çin'de Şanghay bileşik endeksi, dünkü sert yükselişinin ardından, bugün de teşvik beklentileriyle güne pozitif başladı ve 12 Kasım 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Kapanışa doğru emtia hisselerine gelen satışlarla kazançlarının bir kısmını geri veren endeks, şu dakikalarda ise yüzde 1,6 düşüşle 2.972,09 puanda seyrediyor. 

Japonya'da Nikkei endeksinde, dün dolardaki yükselişin yendeki zayıflamayı beraberinde getirmesi sonrasında ihracatçı firma hisselerine gelen alımlarla 20 Temmuz 2007'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşması sonrasında, bugün düşüşler gözlendi. Endeks, yüzde 0,7 gerilemeyle günü 17.813,38 puandan tamamlarken, dolar/yen paritesi de yüzde 0,7 azalışla 119,901 seviyelerinden işlem görüyor. 

Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 düşüşle 1.970,95 puandan günü sonlandırdı. 

Hindistan'da Sensex endeksi, yüzde 0,4 gerilemeyle 28.013,25 puanda bulunurken, dolar/rupi paritesi yatay seyirle 61,876 seviyelerinden alıcı buluyor. 

Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise 2'ye yakın düşüşle 23.575,32 puanda dalgalanıyor.