Küresel piyasalar Ukrayna gerginliğini hatırladı

ABD Başkanı Obama'nın Rusya'ya yaptırımların genişletilebileceği yönündeki açıklamaları piyasalarda Ukrayna krizinin ivme kazanabileceğine yönelik endişeleri artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar, ABD Başkanı Barack Obama'nın dün akşam yaptığı açıklamaların ardından, batı ile Rusya arasındaki Ukrayna geriliminin daha da artabileceği endişelerini tekrar hatırladı.

ABD Başkanı Obama'nın Brüksel'deki temasları sırasında yaptığı açıklamada ABD'nin Avrupa ile Ukrayna'ya ilişkin tam bir uyum içinde oldukları ve Rusya'ya yaptırımların genişletilebileceği yönündeki açıklamaları piyasalarda Ukrayna krizinin ivme kazanabileceğine yönelik endişeleri artırdı.  

ABD'de Dow Jones endeksi dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisinin beklentilerin üzerinde olmasına karşın Ukrayna'ya ilişkin tedirginliklerin artması ile düşüşe geçerek günü yüzde 0,60 azalışla 16.269 puandan tamamladı. S&P500 endeksi dün yüzde 0,70 gerilerken, Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 7'ye yakın değer kaybeden Facebook hisseleri başta olmak üzere hisse bazlı sert düşüşlerin etkisiyle yüzde 1,43 geriledi. Bugün ABD'de 4. çeyrek GSYH, bekleyen konut satışları ve haftalık işsizlik başvuruları verilerinin takip edileceğini belirten analistler, Ukrayna ile ilgili gelecek haber ve açıklamaların da yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında güne küresel piyasalardaki pozitif hava ile alıcılı başlayan borsalarda Obama'nın açıklamaları öncesinde yükseliş eğilimi korundu. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 1,18 oranında yükselişle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,94, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1,50 oranında değer kazandı.  

Yurt içinde ise hafta sonu yapılacak yerel seçimler öncesinde siyasi gerilimin daha fazla artmayacağına yönelik iyimserlik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) zorunlu karşılıkların TL olarak tutulan kısmına faiz ödeyebileceği beklentilerinin netleşmesi ve son anket sonuçlarından yola çıkarak siyasi istikrarın süreceğine yönelik iyimserlikle BIST 100 endeksi sert yükseldi. Dün yüzde 4,69 oranında yükseliş kaydederek günü 67.730,78 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi için analistler, 68.500 ve 69.400 seviyelerinin direnç, 66.000 seviyesinin ise destek konumunda olduğunu tahmin ediyor.