Küresel piyasalarda gözler yine ABD'ye çevrildi

Küresel piyasalar ABD'nin tarım dışı istihdam verisine odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları ile dalgalı bir seyir izlerken, bugün ABD de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi takip edilecek.

Asya borsaları bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verileri öncesinde yükselişe geçerken, dolar da yen karşısında bir buçuk ayın zirvesine çıktı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.2 yükselirken, Wall Street'te yaşanan artışlardan da destek gördü. Japon Nikkei endeksi ise zayıflayan yenden destek alarak yüzde 1'in üzerinde artış kaydetti.

ABD'den bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde geleceği tahminleriyle beraber Wall Street dün yükselişler gerçekleştirirken, verilerin ABD ekonomisinde güçlülük göstermesi durumunda Fed'in bu yıl faizleri birkaç kez artırması ihtimali de yükselecek.

Piyasalarda aynı zamanda küresel enerji hisselerinin baskı altında kalmasıyla beraber 46 ülkenin borsalarını takip eden MSCI dünya endeksi bir hafta önce tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından üst üste altıncı gün düşüş kaydetti.

Bu düşüşlerde en büyük etki, ABD'deki petrol stoklarının OPEC üyeleri ve üye olmayan ülkeler arasında petrol üretiminin sınırlanmasına dair yapılan anlaşmanın etkisini azaltacağına dair endişeler oldu.

Avrupa borsaları

Avrupa borsaları, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin dün yaptığı açıklamaların ardından bugün alış ağırlıklı başladı.

Açılışın ardından gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,2 yükselerek 373,72 puan, İngiltere de FTSE-100 endeksi de yüzde 0,7 değer kazanarak 7.334,47 puan oldu.

Almanya da DAX endeksi yüzde 0,3 artışla 12.015,45 puana, İtalya da MIB 30 endeksi yüzde 0,5 artarak 19.662,07 puana, Fransa da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 değer kazanarak 4.992,59 puana, İspanya da IBEX 35 endeksi de yüzde 0,2 yükselişle 10.021,70 puana çıktı.

ECB, dün faiz oranlarını ve varlık alım programını sabit tutma kararı alırken, ECB Başkanı Draghi nin açıklamalarının ardından avro değer kazandı.

Draghi, düzenlenen basın toplantısında, avronun, tek pazarın üzerinde zenginleşeceğini ve avrodan vazgeçilemeyeceğini belirterek, "Güven göstergeleri, döngüsel toparlanmanın hız kazanmış olabileceğini gösteriyor." ifadesini kullandı.

Bugün Almanya da açıklanan şubat ayı Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) yıllık yüzde 5, ocak ayı dış ticaret fazlası da 18,5 milyar euro ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.