Küresel piyasalarda pozitif hava

ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin oldukça altında kalması küresel piyasalarda pozitif hava hakim olmaya devam etmesini sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dün ABD Çalışma Bakanlığı, hükümetin kapalı olması nedeniyle yaklaşık 3 haftalık gecikmenin ardından piyasalar için kritik öneme sahip olan tarım dışı istihdam verisini açıkladı. ABD'de tarım dışı istihdam eylül ayında 148 bin kişi artarak 180 bin olan piyasa beklentisinin çok altında gerçekleşti.

Tarım dışı istihdam verisinin henüz hükümetin kapanması sürecini yansıtmadığını belirten analistler, bu verinin, kasım ayına ilişkin beklentileri bozduğunu ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeyi yavaşlatma konusunda bu yıl sonuna kadar adım atma ihtimalini azalttığını kaydediyor.
    

Dün ABD'de verinin ardından yükselişini devam ettiren New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,57 oranında değer kazanarak tarihi kapanış rekorunu 1.755 puana geliştirdi. Dow Jones endeksi de dün günü yüzde 0,49 oranında yükseliş kaydederken, Nasdaq bileşik endeksinin yükselişi ise yüzde 0,24'te kaldı.

Almanya'da da DAX endeksi gördüğü en yüksek seviye ve kapanış rekorlarını geliştirirken, Avrupa genelinde de yükseliş isteğinin piyasalara hakim olduğu görüldü. DAX endeksi günü yüzde 0,90 oranında yükselişle 8.947 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,43, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,62 oranında değer kazandı.

Yurtiçi piyasalarda gözler PPK'da

 Bayram tatili sonrası haftaya hızlı yükselişle başlayan Borsa İstanbul, dün kar satışlarının sınırlı kalması ve Fed'in parasal genişlemeyi yavaşlatmayı 2014 yılının ilk çeyreğine öteleyebileceği beklentisinin artmasıyla yükselişini devam ettirdi.

Bugün yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararları takip edilecek. PPK kararlarına ilişkin gerçekleştirilen AA Finans Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler politika faizi ve faiz koridorunda herhangi bir değişiklik yapılmayacağını öngörüyor.

Analistler, dün günü direnç olarak nitelenen 79.200 puanın hemen üzerinde tamamlayan BIST 100 endeksinin, bu seviyelerde tutunabilmesi durumunda 80.000-80.500 aralığındaki direncini test edilebileceğini tahmin ediyor.

Bugün bankalararası piyasada güne 1,9720 seviyelerinden başlayan dolar/TL paritesinin seyrinin, başta iki gündür yaşanan rallinin lokomotifi banka hisselerinin yönü üzerinde belirleyici olacağını belirten analistler, kar satışlarının etkisini artırması durumunda BIST 100 endeksinin 78.000 ve 77.500 seviyelerinin destek konumuna gelebileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ağustos ayı özel sektör dış borcu

11.30 İngiltere, eylül ayı konut kredileri

12.00 Avro Bölgesi, ikinci çeyrek kamu borçları

14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı

16.00 ABD, ağustos ayı konut fiyat endeksi

17.00 Avro bölgesi, ekim ayı tüketici güveni

Bu konularda ilginizi çekebilir