Küresel piyasaların odağında ECB var

Küresel piyasalar, Yunanistan belirsizliği sürerken, bugün kararları açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısına odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerin altında kalması ile dolar endeksi hızlı bir şekilde düşüşe geçerek 97,53'ten 95,67'ye geriledi, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,18'den yüzde 2,26'ya yükseldi. 

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,16, S&P 500 endeksi yüzde 0,10 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,13 değer kaybetti. Analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün ADP özel sektör istihdamının takip edileceğini belirterek, Avrupa ile ilgili gelişmelerin de özellikle dolar endeksinin yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor. 

Avrupa tarafında, Yunanistan'ın bu hafta IMF'ye gerçekleştirmesi gereken ödemeyi yapabileceği ancak kreditörlerle anlaşmanın henüz sonuçlanmadığı haberlerinin, belirsizliğin bir süre daha devam edebileceğine işaret ettiğini aktaran analistler, bu konuda gelecek haberler ve ECB'nin kararlarının ardından Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının takip edileceğini ifade ediyor. Dün Avro Bölgesi'nde enflasyon, beklentilerin hafif üzerinde artarken, avro/dolar paritesi 1,09'dan 1,12 sınırına kadar yükseldi, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,94, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,41 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti. 

Asya borsaları, devlet tahvil getirilerinde görülen yükselişin riskli varlıkların cazibesini azaltmasıyla beraber bugün sakin bir gün geçirdi. Japon Nikkei endeksi yüzde 0.4 kayıp yaşarken, Japonya dışındaki borsaların izlendiği MSCI endeksi .MIAPJ0000PUS yüzde 0.3 yükseldi.