Kuyumcular, bankalardan dertli

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Kameroğlu, "Cumhuriyet altınının bankalar tarafından alınıp satılması kuyumculuk sektörünün kabul edemeyeceği bir durum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, bankaların altın bankacılığına yönelik artan işlemlerinin ve BDDK'nın bankaların cumhuriyet altını alım-satımına izin veren yönetmeliğinin kuyumculuk sektörüne darbe vurarak rekabet ortamını ortadan kaldırdığını söyledi.

Bankalar, son birkaç yıldır artan altın bankacılığı faaliyetleri çerçevesinde altına dayalı ürün yelpazesini genişleterek, ziynet altını da altın mevduatına çeviriyor.

BDDK'nın 31 Ocak'ta yayımladığı yönetmeliğin ardından bankalar, Cumhuriyet altın sikkeleri ve Cumhuriyet ziynet altınları ile VOB'da işlem gören kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin de alım-satımını yapabilecekler.

Türkiye Kuyumcu Odaları ve Dernekleri'nin düzenlediği basın toplantısında konuşan Kameroğlu, "yastık altı" olarak adlandırılan bireysel tasarruf amaçlı altının ekonomiye kazandırılmasını desteklediklerini, ancak altının toplanma yöntemine itiraz ettiklerini belirtti ve şöyle konuştu:

"Altın mevduatına, 24 ayar külçe altın alım satımına itirazımız yok; ancak Cumhuriyet altınının bankalar tarafından alınıp satılması kuyumculuk sektörünün kabul edemeyeceği bir durumdur. Ticari bankaların Darphane ürünlerini satmak yönünde bir talepleri olmadığını bilmemize rağmen, (kararda) hangi bankacılık davranışının baskın davrandığını merak etmekteyiz. BDDK'nın görevi kamu yararına vatandaşın haklarını korumaktır."

Kameroğlu, uygulamada bankaların uzmanlık gerektiren altın değerlemesinde müşteri aleyhine hesaplamalar yapılabildiğini ve banka şubelerinden geri alımda fiziki altın temininde zorluklar yaşandığını da belirterek, "Ayrıca, bir taraftan 'ekonomiye kazandıralım' diyorsunuz, sonra da 'topladığın altını git Darphane'de Cumhuriyet altınına çevir, vatandaş da bunu tekrar yastık altına koysun'..." dedi.

Kameroğlu, "Diğer taraftan da bankaların topladıkları altınların munzam karşılık olarak TCMB'ye vermesine izin vererek bankacılık sektörünün önüne ciddi bir ucuz finans kaynağı da açılmış oldu" diye konuştu.

Kameroğlu, uygulamayla hem sektörün hem tasarruf sahiplerinin kaybı olduğunu ifade ederek, uygulamanın iptaline yönelik haklarını kullanacaklarını söyledi.

Yastık altındaki altın 800-1,000 ton

Türkiye'de yastık altında 5,000 ton yastık altı altın olduğuna yönelik iddiaların doğru olmadığını da söyleyen Kamberoğlu, "Yastık altı hesaplamasında kullanılan ithalat-ihracat arasındaki farkın tamamının Türkiye'de kaldığı varsayımı doğru değildir... Bizim tahminimiz Türkiye'deki yastık altı altın miktarı 800-1,000 tondur. Ayrıca 1,000 ton da kuyumculardaki altın miktarı vardır" dedi.

Kameroğlu, "Bankalarda 160-170 ton civarında has altın hesabı var... Bunun 30 tonu takı cinsinden. Bu 30 tonu sektörün cebinden alınmış para olarak düşünebiliriz" diye konuştu.

İstanbul Altın Borsası üyeleri tarafından gerçekleştirilen altın ithalatı 2012'de 120.78 ton oldu.

TÜİK verilerine göre altın ihracatı, İran'ın alımlarının yükseltici etkisiyle 253 ton olarak gerçekleşti.

Kuyumcular bankaların altın bayiliğini yapsın

Kameroğlu, Cumhuriyet altını satışına başlanmasıyla müşteri talebi halinde bankaların şube başına ellerinde bulundurması gereken altın miktarının en az bir kilogram olduğunu söyledi ve "Bu yüzden ticari bankalar bu işe soğuk bakmaktalar. Bizim önerimiz, kuyumcuların bankaların altın bayiliğini yapması yönünde. Yani bir ilde birkaç kuyumcuya bazı teminatlar göstererek banka adına altın toplayacak" dedi.

BDDK'nın önüne siyah çelenk

Basın toplantısının ardından Türkiye kuyumcu oda ve dernekleri, BDDK  binasının önünde bankaların altın satışını eleştiren bir açıklama yaparak, siyah çelenk ve temsili olarak pos cihazları bıraktılar.