Lehman’dan sonraki en büyük yabancı çıkışı

Fed'in politika değişikliği sinyali ve iç siyasi gerginlik sonucu Borsa İstanbul'da yabancılar Haziran ayında 1.2 milyar dolar net satış gerçekleştirdi. Bu rakam 2008 global ekonomik krizin başlangıcından bu yana en büyük çıkış oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA/FİNANS SERVİSİ

Gezi Parkı olayları ve Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı sinyalini vermesinin ardından gelişen piyasalardan çıkışların yoğunlaştığı Haziran ayında, Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcılar 1 milyar 202 milyon dolar ile Lehman Brothers'ın çöküşünden bu yana en büyük net satışı gerçekleştirdiler. BIST'in yayınladığı verilere göre, Haziran ayında yabancı yatırımcılar 10 milyar dolar satış yaparken, 8.8 milyar dolarlık alım gerçekleştirdiler. Lehman krizinin yaşandığı 2008 Ağustos ayında 1 milyar 273 milyon dolarlık net yabancı satışı olmuştu.

En çok satış Halkbank’ta

İş Yatırım Analisti Kutluğ Doğanay yayınladığı notta, "Bu rakam Lehman Brothers'ın çöküşünden bir ay önce, Ağustos 2008'den bu yana yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği en büyük satış işlemi oldu. Halkbank (219 milyon dolar), İş Bankası (203 milyon dolar), Yapı Kredi (115 milyon dolar) ile en çok net satış gerçekleştirilen hisseler oldu" dedi. Aksa Akrilik (8 milyon dolar), Türk Traktör (7 milyon dolar) ve Net Holding (7 milyon dolar) ile en çok net alım gerçekleştirilen üç hisse oldu.
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, Mayıs ayı sonunda para politikasının bu yıl sıkılaştırılmaya başlayacağına işaret eden açıklamalarda bulunmuş, bunun ardından ABD Hazine tahvil faizlerinde başlayan yükseliş yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardan çıkmasına neden olmuştu.

Yabancıların portföyü 63,32 milyar

Merkez Bankası'nın önceki gün yayınladığı verilere göre, 1 Haziran - 28 Haziran döneminde yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyünde piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak yaklaşık 1.08 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Verilere göre, 28 Haziran sonu itibariyle yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü 63.32 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.
Taksim Gezi Parkı'nda yapılması planlanan Topçu Kışlası projesi için ağaçların kesilmesini protesto etmek amacıyla İstanbul'da başlayan gösteriler yurt genelinde hükümet karşıtı protestolara dönüşmüş, protestolar Haziran ayının üç haftası boyunca sürmüştü.Gelişmekte olan ülke tahvil ve hisse senedi piyasalarından çıkış Haziran ortasına kadar sürerken, aynı dönemde Gezi Parkı protestolarının devam ettiği Türkiye'de BIST-100 endeksi yüzde 15 civarı değer kaybetmişti.

Altı ayda 562,6 milyon dolar net satış yapıldı

Sermaye Piyasası Kurulu, aracı kurumlara bir yazı göndererek, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında kurumdaki personelin kimlik bilgilerini, yayınlanan araştırma raporlarını ve söz konusu dönemde yabancı müşterilerle yapılan işlem ve görüşmelerin kayıtlarını talep etmişti.
Yabancı yatırımcılar Ocak-Haziran döneminde toplam 46.3 milyar dolarlık alım gerçekleştirirken, 46.86 milyar dolarlık satışlarıyla birlikte net olarak 562.6 milyon dolar ile satıcı konumunda yer aldılar.
 

Fon yöneticilerinin üçüncü çeyrek endeks beklentisi 75.000 puan

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği'nin (TKYD) yayın organı Kurumsal Yatırımcı Dergisi'nin düzenlediği "Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi"ne göre, üçüncü çeyrekte piyasaların yönünü ABD Merkez Bankası'nın çıkış stratejisinin belirlemesi beklenirken, en yakından takip edilecek gösterge ise döviz kuru olacak. Anket sonuçlarına göre fon yöneticileri için hisse senedinin yanı sıra kısa vadeli hazine bonosunun üçüncü çeyrekte öne çıkan yatırım araçları olduğu görülüyor. TKYD tarafından yapılan açıklamaya göre üyelerinin katılımıyla 25 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete, 33 fon yöneticisi katıldı.
Anket sonuçlarına göre, katılımcıların 3. çeyrek sonu için BIST 100 endeksi tahminlerinin medyanı 75.000 puan olurken, yıl sonu beklentilerinin medyanı ise 85.000 puan oldu. Ankette ayrıca dolar/TL için 3. çeyrek sonu beklentilerinin medyanı 1,90, avro/TL için 2,50 ve gösterge tahvilin bileşik faizi için ise yüzde 8 olarak gerçekleşti.

"Kısa dönemli dalgalanmalar yatırımcılar için uzun vadeli fırsatlar yaratır" - TSPAKB Başkanı Köksal:

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, "Kısa dönemli dalgalanmalar yatırımcılar için uzun vadeli fırsatlar yaratır" dedi. Köksal, TSPAKB'nin Sermaye Piyasası'nda Gündem Bülteni'nin Temmuz 2013 sayısında yaptığı açıklamada, yatırım yapmanın uzun vadeli bir süreç olduğunu dile getirerek, düzenli tasarrufun yatırımın ilk adımı olduğunu ve yatırımcıların birikimlerini değerlendirirken "profesyonel bir fon yöneticisi" gibi davranmaya çalışmamaları gerektiğini kaydetti. Köksal, yatırımlarını basit ve düşük maliyetli araçlara yatıranlar ile söylentilere kulak asmayarak uzun vadeli yatırım yapanların başarı elde edeceğini belirtti.
Bültende yayınlanan bilgiye göre, aracı kurum sektörünün toplam varlıkları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37 yükselerek Mart 2013 sonunda 12 milyar lira oldu. Özkaynaklar ise 3,1 milyar lira seviyesine çıktı. 2013 yılının ilk çeyreğinde sektörün toplam gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 323 milyon lira oldu. Geçen yılın ilk üç ayında 158 milyon lira kar elde eden aracı kurumların bu yılın ilk çeyreğinde net karı yüzde 24 düşerek 121 milyon lira oldu. Karşılaştırılan dönemler arasında kar eden kurum sayısı 49'dan 55'e çıkarken, zarar eden kurum sayısı 45'ten 42'ye düştü.