LNG'de talep artışı fiyatları da etkileyecek
Son zamanlarda LNG arzında fazlalık olduğunu söyleyen Katar Enerji Bakanı Al Sada, "Arzın dengelenmesiyle doğalgaz tekrar sisteme arzu edildiği gibi geri dönecektir" diye konuştu.
Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed Salih Al Sada, geçen yıl sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) kullanımının zirve yaptığını belirterek, "Birkaç yıl içinde piyasa kendini dengeleme yoluna gidecek, LNG'ye olan talep daha da artacaktır. LNG arzının dengeye gelmesiyle doğalgaz tekrar sisteme arzu edildiği gibi geri dönecektir. Bu yüzden doğalgaz fiyatları da önümüzdeki dönemde yeniden yukarı yönlü hareket edecek." dedi.
Al Sada, yaptığı açıklamada, geçen yıl küresel LNG ticaretinin bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 258 milyon tona ulaşarak yeni bir rekora imza attığını söyledi.
Enerji sektöründe artan çevresel duyarlılığın kaynak seçiminde önemli bir rol oynadığını vurgulayan Al Sada, şöyle konuştu:
"Çevresel duyarlılık ülkelerin öncelikleri arasına girdi, yakıtların çevresel etkileri de artık takip ediliyor. LNG de bilindiği gibi işlenmiş ve kirliliği arındırılmış doğalgaz. Son zamanlarda LNG arzında fazlalık var, bunu kabul ediyorum. Ancak birkaç yıl içinde piyasa kendini dengeleme yoluna gidecek, LNG'ye olan talep daha da artacaktır. Talebin artacak olması sektörün sağlıklı olduğunu gösteriyor, mevcut LNG arzının dengeye gelmesiyle doğalgaz tekrar sisteme arzu edildiği gibi geri dönecektir. Bu yüzden doğalgaz fiyatları da önümüzdeki dönemde yeniden yukarı yönlü hareket edecek."
Al Sada, "Önümüzdeki bir kaç yıl içinde enerjideki en fazla talep artışının LNG'de yaşanacağı" öngörüsünde de bulundu.
Küresel LNG ticaret verileri
Dünya Gaz Birliğinin "Dünya LNG Raporu'na göre, geçen yıl en fazla LNG ihraç eden ülke 77,2 milyon tonla Katar oldu. İhracatta Katar'ı, 44,3 milyon tonla Avustralya ve 25,9 milyon tonla Malezya izledi. Yine geçen yıl, LNG ithalatında 83,3 milyon tonla (yüzde 32) Japonya başı çekerken, bu ülkenin ardından 33,7 milyon tonla (yüzde 13) Güney Kore ve 26,8 milyon tonla (yüzde 10) Çin geldi.