MB: Büyüme görünümü iyileşmiş durumda

TCMB, sıkı duruşun da etkisiyle, Türkiye’nin döviz kuru ve risk primi göstergelerinde olumlu yönde ayrıştığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 15 Haziran’daki faiz toplantısına ilişkin PPK özetini yayınlandı. Açıklamada, para politikasındaki sıkı duruşun da etkisiyle, Türkiye'nin döviz kuru ve risk primi göstergelerinde diğer gelişmekte olan ülkelerden olumlu yönde ayrışmaya devam ettiği belirtildi.

Açıklamada “Yakın dönemde açıklanan göstergeler iktisadi faaliyete dair aşağı yönlü risklerin zayıfladığı ve ekonomideki toparlanmanın yılın ikinci çeyreğinden itibaren güç kazanacağı yönündeki geçmiş değerlendirmeleri teyit etmiştir” ifadelerine yer verilirken, böylelikle 2017 yılına ilişkin büyüme görünümünün iyileştiği kaydedildi. Bununla birlikte yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceği vurgulandı.

Hızlı kredi büyümesi yerini ılımlı görünüme bırakacak

Makroihtiyati politikalar ve kredi garanti desteğinin etkisiyle yılbaşından bu yana bireysel kredi ve Türk lirası cinsinden firma kredi büyümelerinde önemli artışlar görüldüğüne işaret eden PPK, yakın dönemde, bankacılık sistemindeki arz yönlü etkilerin devreye girmesiyle, hızlı kredi büyümesinin yerini daha ılımlı bir görünüme bırakacağı öngörüsünde bulundu. PPK, kredilerde kaydedilen canlanmanın toplam talep ve iktisadi faaliyete ne ölçüde yansıyacağının yakından takip edildiğini de bildirdi.

TCMB'nin 15 Haziran tarihli (PPK) toplantı özeti için tıklayın