MB rezervine 6.3 milyar dolarlık 'kredi' katkısı

Reeskont kredilerinin mayıs-ağustos dönemi için TCMB rezervlerine katkısı 6.35 milyar dolar olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası (TCMB) tarafından kullandırılan ihracat reeskont kredilerinin mayıs-ağustos dönemi için TCMB rezervlerine katkısı 6.35 milyar dolar olacak.

TCMB'nin internet sitesinde yayımlanmaya başlanan verilere göre mayıs ayında yaklaşık 2 milyar dolar, haziranda 1.52 milyar dolar, temmuz ayında 1.45 milyar dolar ve ağustos ayında 1.33 milyar dolar tutarında reeskont kredisi dönüşü gerçekleşecek.

İhracat reeskont kredileri senette belirtilen döviz tutarının, kredinin kullandırıldığı tarihte ilan edilen kurdan Türk Lirası karşılığının bankalar aracılığıyla firmalara ödenmesi suretiyle kullandırılıyor. Kredilerin vadesinde geri ödemesi ise döviz olarak gerçekleştirildiğinden TCMB'nin döviz rezervlerine önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Kredilerin ağırlıkla sekiz ay, kısmen dört ay ve daha kısa vadelerde kullandırılması nedeniyle, rezervlere olan katkı kredinin vadesine göre değişiklik gösteriyor. TCMB yayımlanan son dört aya ait verilerin geçici olduğunu, bu süre içindeki kredi kullanımlarına bağlı olarak değişebileceğini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir