MB’den yarım puanlık indirimler bekleniyor

TCMB'den Mayıs'ta politika faizi ile koridorun alt ve üst bandında 50'şer bp indirim bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın Nisan ayının ardından Mayıs ayında da hem TL'nin TCMB'nin işaret ettiği seviyeden değerli olması hem de istendiği kadar büyümediği düşünülen ekonomiyi desteklemek için politika faizi ile koridorun alt ve üst bandında 50'şer baz puan indirime gitmesi bekleniyor.

Reuters'ın 11 kurum ile gerçekleştirdiği ankete göre katılımcıların büyük bölümü hem koridorun alt ve üst bandında hem de politika faizinde 50 baz puan indirim beklerken bazı katılımcılar ise indirimin 25 baz puanda kalacağını düşünüyor.

Enflasyonun Nisan ayında beklentilerin altında kalması ve reel efektif kurun TCMB'nin müdahale edeceğini söylediği 120'nin belirgin üzerinde çıkmasının ardından sanayi üretimindeki artışın da beklentilerin altında kalması TCMB'nin Mayıs'ta tekrar faiz indirimine gidebileceğini göstermişti.

TCMB Nisan ayında hem faiz koridorun alt ve üst bantlarında hem de politika faizinde beklentilerin üzerinde 50'şer baz puanlık indirime gitmişti. TCMB'nin şu anda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5.0, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 4.00, borç verme faiz oranı ise yüzde 7 seviyesinde bulunuyor.