Merkez Bankası, faiz kararını bugün verecek

Bugün toplanacak Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizi ile alt ve üst bantların sabit tutulması bekleniyor. Yüzde 11,75 seviyesinde olan Geç Likidite Penceresi faizinde artırım sürpriz olmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün 14:00'te belli olacak. MB'nin 15 Haziran'a kadar başka bir PPK toplantısı yok. Her ne kadar TL’nin mevcut seyri MB’nin elini rahatlatsa da, enflasyondaki kuvvetli yükseliş elini bağlıyor. TCMB enflasyonda iyileşme görene kadar sıkı para politikasından vazgeçmeyeceğini açık bir şekilde dile getirirken, enflasyondaki yükselişin henüz durmamış olması TCMB'den yeni adım beklentilerini zaman zaman beraberinde getiriyor.

Bu nedenle geç likidite penceresinde (GLP) azınlık olarak faiz artış beklentileri var. PPK toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantlarında faizlerinse sabit tutması bekleniyor.

DÜNYA'nın anketine katılan okurların yüzde 71'i faizlerde değişiklik beklemezken, yüzde 29'u GLP'de artırım olacağı görüşünde.

Merkez Bankası enflasyondaki bu yükselişin belirginleşmesinden bu yana geç likidite penceresi faizini para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanıyor. TCMB GLP faiz oranını kullanarak piyasaya uyguladığı faizi belirliyor.

Merkez Bankası, Ocak ayı ortasından bu yana piyasaya verdiği likiditeyi kısarak TL'nin maliyetini artırdı. Ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayına göre artış 300 baz puanın üzerinde ve bu adım piyasada ciddi bir sıkılaştırma olarak nitelendiriliyor. TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden atılan adımlarla yüzde 11.50'ye yükselmiş durumda.

TCMB politika faizini yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken; koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25, geç likidite penceresi faizi ise yüzde 11.75 seviyesinde bulunuyor.

Yine aynı soru: Merkez ne yapar?Yine aynı soru: Merkez ne yapar?

 

Bu konularda ilginizi çekebilir