Merkez Bankası politikaları kısır döngüye yol açtı

Morgan Stanley'e göre, TCMB politikaları kısır döngüye yol açıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Morgan Stanley bugün yayınladığı raporda TCMB'nin uyguladığı faiz politikasının Türkiye'de bir kısır döngüye yol açtığını savundu. 

TCMB'nin cari para politikası duruşunu yeterinci sıkı tuttuğu inancı ile rahat hissettiğini, ancak Türkiye'yi aynı veya daha yüksek kredi notuna sahip gelişmekte olan piyasalarla karşılaştırdıklarında buna katılmadıklarını ifade eden Morgan Stanley, TCMB'nin Ağustos ayındaki stratejik geri adımı sonrasında tüm gözlerin bir süre daha normalleş üzerinde olmaya devam edeceğini vurguladı. 

TCMB'nein düşük reel faiz politikası duruşunun 2010'dan bu yana değer kaybeden para birimi, artan enflasyon ve düşük reel politika faizi kısır döngüsü yarattığını savunan Morgan Stanley, bunun öngörülebilir gelecekte değişmesini beklemediklerini ifade etti. 

3. çeyrekte büyük sürpriz yapan GSYH büyümesinin 4. çeyrekte de güçlü olmaya devam ettiğine işaret eden Morgan Stanley, buna rağmen 2016 için orta vadeli programda öngörülen yüzde 4,5 büyemeyi oldukça iyimser bir hedef olarak gördüklerini vurguladı. 

2015 yılında düşük enerji fiyatlarının cari işlemler açığında düşüşün ana yönlendiricisi olduğuna dikkat çeken Morgan Stanley, 2016'da  enerji dışı kesimlerin verecekleri katkının enerji fiyatları kadar önemli olacağını belirtti. 

2016 yılı boyunca enflasyonun hedefin oldukça üzerinde kalmaya devam edeceğini de tahmin eden Morgan Stanley, ilk çeyrekte enflasyonun yüzde 10'a yaklaşacağını öngördü.