Merkez, sermaye akışlarına karşı gardını almış durumda
Merkez Bankası, enflasyon raporundaki ikinci senaryoya yakın olduğunu faizlerin düşük tutulmaya devam edileceğini ancak bunun illa faiz koridorunun alt bandında bir indirim anlamına gelmesi gerekmediğini belirtti.
İSTANBUL - Merkez Bankası, işlenmemiş gıda fiyatlarının düşük seyrettiğini ve enflasyonda risklerin aşağı yönlü olduğunu belirterek, yıl sonunda enflasyonun yüzde 7 civarında olacağını öngörürken, Fitch'in not artışı sonrası TL'nin değerlenmesine izin vermeyeceği mesajını verdi. Merkez Bankası'nın dün ekonomistler ile yaptığı toplantıya katılan bankacıların verdiği bilgiye göre, TCMB, enflasyon raporundaki ikinci senaryoya yakın olduğunu faizlerin düşük tutulmaya devam edileceğini ancak bunun faiz koridorunun alt bandında bir indirim anlamına gelmesi gerekmediğini belirterek, para politikasının makro-ihtiyati tedbirlerle destekleneceğini söyledi. Merkez Bankası yılın son Enflasyon Raporu'nda kısa vadeli sermaye akımlarında ivmelenme olması durumunda "TCMB, kısa vadeli faizleri düşük düzeylerde tutarken zorunlu karşılıklar gibi makro ihtiyati araçlarla sıkılaştırmaya gidebilecektir. Ayrıca, Rezerv Opsiyonu Mekanizması da otomatik dengeleyici özelliği ile finansal istikrarı destekleyecektir" demişti.
Zamanında önlemleri aldık
Kredi notu artışı sonrası TL'nin aşırı değerlenmesi olasılığının sorulması üzerine ise 2010 yılı sonu ve 2011 yılı başında aşırı sermaye girişi yaşandığını ve bu dönemde TCMB'nin girişleri engellemek için gerekli önlemleri aldığını hatırlatan yetkililer, TCMB'nin para politikası araçlarının yeterli olduğunu,bunun yanı sıra ROK gibi otomatik dengeleyici araçların da bulunduğunu söylediler. Bankacılar, TCMB'nin bu söylemiyle TL'nin aşırı değerlenmesine izin vermeyeceği mesajını verdiğini belirttiler.
ROK'ta artırım için yer var
Faiz koridorunun alt bandında indirim olup olmayacağı sorusuna karşılık faizleri düşük tutmaya devam edeceklerini söyleyen TCMB yetkilileri, bunun da illa faiz koridorunun alt bandında bir indirim anlamına gelmediğini yanıtını verdiler. Rezerv opsiyon katsayılarında (ROK) sınırın ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine ise TCMB ROK'ta son dilimde kullanım oranının yüzde 55 olduğunu dolayısıyla otomatik bir düzenleme aracı olarak görülen ROK'ta artırım için halen yer olduğunu belirten TCMB yetkilileri, ROK'ta kat sayının teknik olarak 3'e kadar çıkabileceğini ancak son dilimde kullanılmayan bölüm de olduğu dikkate alındığında bu seviyenin teknik bir sınır olduğunu belirttiler.
Enflasyon yüzde 7'ye gerileyebilir
TCMB Ekim sonunda açıklanan enflasyon raporunda yıl sonu için yüzde 7.4 enflasyon öngörmüştü. Bu öngörüde işlenmemiş gıda da yüzde 4 civarı bir artışın temel alındığını hatırlatan TCMB yetkilileri, mevcut görünümün işlenmemiş gıda da geçen yıla göre sıfır değişime işaret ettiğini belirttiler. Bu nedenle enflasyon görünümünde aşağı yönlü risk oluştuğunu belirten yetkililer, enflasyonun yıl sonunda yüzde 7 civarına gerileyebileceğini ifade ettiler.
Ekonomistlere göre merkez TL'de geğerlenme baskısına izin vermeyecek
[PAGE]
Ekonomistlere göre merkez TL'de geğerlenme baskısına izin vermeyecek
TL'de değerlenmeyi önlemek için faizleri düşük tutma senaryosu
Credit Suisse'in toplantıya ilişkin notunda, "Toplantının başlıkları son enflasyon raporunda da belirtilen ve TCMB'nin baz senaryosu olan ‘temkinli ve esnek' para politikasından uzaklaşarak, ‘TL'de değerlenme baskısını önlemek için faiz oranlarını düşük tutma' yönündeki alternatif senaryoya yöneldiğine işaret ediyor" denildi ve şöyle devam edildi: "Bu alternatif senaryo faiz koridorunun alt sınırında indirim olasılığını içeriyor ancak bu, TCMB'nin para politikası çerçevesinde çok fazla sayıda değişik araç bulunduğundan, garanti bir sonuç değil. TL'nin 20 Kasım'daki PPK toplantısına kadar hızlı bir şekilde değerlenmesi halinde TCMB'nin alt sınırı indireceğini düşünüyoruz."
20 Kasım'da faiz koridorunun tavanı
50 baz puan inebilir Garanti Yatırım Araştırma Birimince, 20 Kasım'daki PPK toplantısında, faiz koridoru tavanında 50 baz puan indirim beklendiği bildirildi. Analizde "20 Kasım'daki Para
Politikası Kurulu toplantısında, faiz koridoru tavanında 50 baz puan indirim bekliyoruz. ROK'ta da yine sınırlı bir artış olabilir. Koridorun alt bandında ya da politika faizinde şu aşamada belirgin bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz. MB de Fitch sonrasında para girişinden memnun gözüküyor" yorumu yapıldı.
Zorunlu karşılık ve ROK ile sıkılaştırmayı tercih edecek
OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, "Merkez Bankası (MB), sermaye akımlarının hızlanmasına karşı faiz oranlarının düşük tutulacağını belirtiyor, rezerv opsiyon katsayısı, zorunlu karşılıklar gibi makro ihtiyati tedbirlerle ekonomiyi sıkılaştırmayı tercih edeceğini belirtiyor" bilgisini verdi ve şöyle devam etti: ‘'Faizlerde önümüzdeki dönemde aşağı yönlü trendin devem ettiğini göreceğiz. Merkez Bankası faizleri düşük seviyelerde tutacak. Sermaye akımlarının artması olasılığına karşın TL'nin mümkün olduğunca değerlenmemesine yönelik adımlar atabilir. MB, makro ihtiyati tedbirlerle ekonomideki ısınmayı kontrol etmek istiyor. Bizde ısınma demek cari açık demek. Cari açık da en büyük risk."