Merkez, zorunlu karşılıkların kapsamını genişletti

Merkez Bankası, Türkiye’de kurulmuş bankaların yurt dışı şubelerinin zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklerinin kapsamını genişletti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye'de kurulmuş bankaların yurt dışı şubelerinin zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklerinin kapsamının genişletildiğini duyurdu. TCMB'den yapılan açıklamada, Türkiye'de kurulmuş bankaların yurt dışı şubelerinin zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklerinin kapsamının genişletildiği belirtildi. 

TCMB'nin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan değişikliğine göre, bankaların ve finansman şirketlerinin, tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak, yurt dışı şubelerinin yükümlülükleri dahil, Merkez Bankası'na, Hazine'ye, yurt içi bankalara ve uluslararası anlaşmayla kurulmuş olan bankaların Türkiye'deki merkez ve şubelerine olan yükümlülükleri hariç olmak üzere, "mevduat/katılım fonu", "repo işlemlerinden sağlanan fonlar", "kullanılan krediler (Hazine garantisiyle sağlananlar hariç)", "ihraç edilen menkul kıymetler (net)", "sermaye hesaplamasına dahil edilmeyen borçlanma araçları", "yurt dışı merkeze yükümlülükler (net)" ve "kredi kartı ödemelerinden borçlar" gibi bilanço kalemlerinin zorunlu karşılığa tabi Türk lirası ve yabancı para yükümlülüklerini oluşturduğu belirtildi. 

Buna göre yukarıda sayılan bilanço kalemleri toplamından, yurt dışı şubelerce bankalar ve kredi vermeye yetkili diğer kuruluşlar hariç olmak üzere yurt dışı yerleşiklere kullandırılan kredi tutarı kadar indirim yapılabilecek. Bu indirim, en kısa vadeli mevduat/katılım fonu dışı yükümlülüklerden başlayarak yapılacak. 

Aynı tebliğin 7. maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarının ilk cümlelerinin de aşağıdaki şekilde değiştirildiği ifade edildi: 

"Türk lirası yükümlülükler için tesis edilecek Türk lirası zorunlu karşılık tutarı altıncı maddede öngörülen oranlar kullanılarak hesaplanır. Bu tutardan yurt dışı şubelerin yurt dışında tesis etmeleri gereken Türk lirası zorunlu karşılık tutarı indirilebilir. Türk lirası zorunlu karşılıklar, Merkez Bankası nezdinde açılan hesaplarda nakden ve ortalama olarak tesis edilir. Yabancı para yükümlülükler için tesis edilecek yabancı para zorunlu karşılık tutarı altıncı maddede öngörülen oranlar kullanılarak hesaplanır. Bu tutardan yurt dışı şubelerin yurt dışında tesis etmeleri gereken yabancı para zorunlu karşılık tutarı indirilebilir. Yabancı para zorunlu karşılıklar, ABD doları yükümlülükler için ABD doları döviz cinsinden, ABD doları haricindeki yabancı para yükümlülükler için ABD doları veya euro döviz cinslerinden, Merkez Bankası nezdinde açılan hesaplarda nakden ve en fazla 3 puanlık kısmı ortalama olacak şekilde tesis edilir." 

Düzenlemeyle bankaların yurt dışı şubelerinin de borçlanmalarında uzun vadeyi tercih etmeleri sağlanacağı aktarılan açıklamada, "Uygulama yurt dışı şubelerin 29 Mayıs 2015 tarihinden sonra oluşacak yeni yükümlülükleri için geçerli olacağından, düzenlemenin bankaların mali durumu üzerinde kayda değer bir etkisi olmayacağı değerlendirilmektedir" ifadeleri kullanıldı.