Merkez'in hamleleri devam ediyor
Rezerv Opsiyon Katsayılarında (ROK) değişiklik yapan Merkez Bankası, piyasaya yaklaşık 1.5 milyar dolar verecek.
Merkez Bankası, doların tansiyonunu düşürmek için hamlelerine devam ediyor. TCMB, rezerv opsiyonu katsayıları (ROK) ile 13 Mart'ta sisteme 1.5 milyar dolar likiditesi sağlayacak. Bu arada MB, yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık (ZK) oranlarında ölçülü artışa gidecek. Bu nedenle likidite hamlesinin net etkisinin 200 milyon dolara gerileyeceği belirtiliyor.
TCMB'den yapılan "Döviz likiditesine ilişkin basın duyurusu" başlıklı açıklamada, "Rezerv opsiyonu katsayılarının değiştirilmesi yoluyla 13 Mart 2015 tarihinde sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar tutarında döviz likiditesi sağlanacaktır. Çekirdek yükümlülükler dışındaki kısa vadeli yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarında yapılacak ölçülü artışlar yoluyla 27 Mart 2015 tarihinde Merkez Bankası rezervlerine yaklaşık 1.3 milyar dolar tutarında döviz ilave edilecektir" denildi.
Açıklamada, bankacılık sistemine döviz ihtiyaçları için likidite sağlanması ve uzun vadeli borçlanmanın teşvik edilmesinin amaçlandığı belirtildi.
Net etki 200 milyon dolar olacak
BGC Partners Ekonomisti Özgür Altuğ ,"Hesaplama metodolojisindeki farklılık nedeniyle 1.5 milyar dolarlık likidite piyasada 27 Mart'a kadar kalacak. 27 Mart'tan sonra TCMB 1.3 milyar doları sterilize edecek böylece net etki 200 milyon dolar olacak. Ancak kısa vadede döviz likiditesinde geçici bir artış olacak. Açıklamanın kur üzerinde anlamlı bir etkisi olmadı" dedi.
TCMB'nin açıklamasına göre TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanı son tesis dönemi itibariyle yüzde 91 düzeyinde kullanılırken ve şu anda TL zorunlu karşılıklar için 32.4 milyar dolar tutuluyor.
ROK'ta yapılan değişiklikler 13 Mart itibariyle tesisi başlayacak olan 27 Şubat tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.
TCMB ROK'ları şu şekilde şu şekilde değiştirdi:
Zorunlu karşılık oranlarına ayar çekti
Merkez Bankası dış borçlanmada vadenin uzamasını teşvik etmek amacıyla bankaların ve finansman şirketlerinin yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu dışı yükümlülüklerinin zorunlu karşılık oranları 1 yıla kadar ve 1-2 yıl arası vadelerde yükseltti; 3 yıla kadar, 5 yıla kadar ve 5 yıldan uzun vadeli oranları ise sabit bıraktı.
TCMB'den yapılan yazılı açıklamada kararın 27 Mart 2015 tarihi itibarıyla tesisi başlayacak olan 13 Mart 2015 tarihli yükümlülük döneminden itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi.
Yabancı para zorunlu karşılık oranlarının artışıyla TCMB döviz rezervlerinde yaklaşık 1.3 milyar dolar artış sağlanabilecek ve hâlihazırda yüzde 12.7 olan yabancı para efektif zorunlu karşılık oranı yüzde 13.1 seviyesinde gerçekleşecek.