Moody's'in açıklamalarıyla endeks yüzde 1,75 düştü
Endeks günü gördüğü en düşük seviye olan 81511 puandan, yüzde 1,75'lik düşüşle tamamladı.
Moody's'in bankacılık sektörüne yönelik açıklamalarının etkisiyle hisse senedi piyasasında bir düşüş yaşandı. BIST 100 Endeksi, bankacılık sektörü önderliğinde önce 82000, ardından 81500 bölgesine kadar gevşedi. BIST 100, bir miktar tepki alımı ile karşılaşarak 82000 seviyesine yönelse de günü gördüğü en düşük seviye olan 81511 puandan, yüzde 1,75'lik düşüşle tamamladı.
Küresel piyasalarda petrol kaynaklı toparlanmanın Türkiye gibi gelişen ülke borsalarına yansımadığı ifade ediliyor. Risk iştahındaki düşüş, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) ve TCMB Başkanlığına ilişkin belirsizliğin dolar/TL kuru ve Borsa İstanbul üzerinde etkili olduğu vurgulanıyor. Moody'in Türkiye değerlendirmesi ve FED önemli olacak.
Elitaş ve Moody's'in açıklamalarıyla 2.85'i aştı
Küresel risk iştahındaki bozulma, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın TCMB'nin faiz oranlarını "radikal" şekilde düşürmesi gerektiğini söylemesi ve Moody's'in açıklamaları ile TL dolar karşısında değer kaybetti. Güne 2.83'lü seviyelerde başlayan dolar/TL 2.8535'e kadar yükseldikten sonra günü 2,8480 liradan tamamladı.
FED'in son faiz toplantısına ilişkin tutanaklarının etkili olacağını belirterek, "Yukarı yönde hareketlerin hızlanabilmesi için 2.8500 seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönde bir fiyatlama meydana geldiğinde 2.8650 ara direnci ile birlikte 2.88 seviyeleri kısa vadeli hedef seviyeler olarak takip edilecek” dediler.
Merkez Bankası yönetim değişikliği önemli
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türk bankacılık sektörüne yönelik açıklamalarının olumsuz değerlendirildiği bono piyasasında, faizler yatay seyrini sürdürdü. 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9.92 seviyesinden kapanırken, iki yıllık gösterge 14 Haziran 2017 itfalı faiz yüzde 9,91'den günü tamamladı.
Bankacılar, "Türkiye'de para politikasına ilişkin soru işaretleri, Merkez Bankası yönetim değişikliğe ile beraber oluşacaktır ve en büyük risk yeni para politikası yapıcılarının enflasyon ve fiyat istikrarı odağından büyüme odağına geçmesi olarak önümüze çıkmaktadır" diye konuştular. Moody's'in Türkiye değerlendirmesi takip edilecek.