Nomura: Bankalar fonlama maliyetini faize yansıtamadı

TCMB'nin fonlama maliyetini 200 baz puan arttırdığını belirten Nomura, bankaların oluşan maliyeti kredi faizlerine yansıtmadığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya merkezli finansal holding şirketi Nomura, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bankacılık sistemini fonlamak için geç likidite penceresini kullanma kararı almasından bu yana ortalama fonlama maliyetinin 200 baz puan civarında arttığına işaret etti. Nomura kredi faiz oranlarında ise aynı oranda bir artış olmadığına dikkat çekti.

Bu durumun, bankacılık sektöründe vahşi bir rekabetin hakim olduğunu ve/veya bankaların sıkı likidite şartlarının geçici olduğunu değerlendirmelerini yansıtıyor olabileceğini ifade eden Nomura, "TCMB'nin kredi şartlarında sıkılaşma olmamasıyla oldukça rahatladığını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

'Değer kaybı baskısına yol açabilir'

Bununla birlikte Türk Lirası'nda istikrarın sağlanması ile büyümenin korunması arasında bir değiş tokuşun kura politika desteğinin devam etmesinin muhtemel olmadığına işaret ettiğini belirten Nomura, bu durumun kurda değer kaybı baskılarının yeniden gelişmesine yol açmasını beklediklerini vurguladı.