Not bekleyen piyasa rekora doymuyor

Not artırımı beklentisinin fiyatlandığı BIST 90,000'i aşarak rekor seviyeden kapandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul'da (BIST) not artırımı beklentisiyle yeni tarihi seviyeler test edilirken, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın kısa sürede not artırımı beklediği şeklinde dün yaptığı açıklaması ve piyasada bu beklentinin güçlenmesiyle endeks banka hisselerindeki yükseliş öncülüğünde 90,000 puanı geçerek rekor seviyeden kapandı.

BIST-100 endeksi gün içinde 91,085 puana kadar yükselmesinin ardından yüzde 1.56 yükselişle 90,852.21 puandan kapandı.

Banka hisselerinin yer aldığı bankacılık endeksi yüzde 2.56 yükselişle kapandı.

İşlem hacmi sıralamasında en üst sıralarda yer alan Garanti Bankası hisseleri yüzde 3.86, İş Bankası hisseleri yüzde 3.27 yükselişle kapandı.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, yarın saat0930'da gündemdeki konuları değerlendirmek için Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyecek. Babacan'ın toplantısı Türkiye'nin kredi notunda yeni bir artış olacağı beklentilerinin yoğunlaştığı bir döneme denk geldi.

Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven, borsadaki yükselişte not artırımı beklentisinin etkili olduğunu belirterek, "Özellikle S&P'nin 4 Haziran'da İstanbul'da Türk şirketlerine dair bir seminer düzenleyecek olması ile ilgili haberlerin ardından yükseliş hızlandı" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da dün televizyonlarda yer alan açıklamasında, "Not artışı belki bugün gelir belki yarın ama zamanlama onlara ait" dedi. Çağlayan, derecelendirme kuruluşlarının itibarlarını düzeltmek için önemli fırsatları olduğunu söyledi.

Not artırımı beklentileri bir süredir piyasada fiyatlanıyor.

Avrupa'da önde gelen 300 şirketi izleyen Euro first 300 endeksi TSİ 17:41'de yüzde 0.58 artıdaydı. ABD borsaları da yüzde 0.02 ile yüzde 0.3 arasında yatay hareket ediyor. Gelişmekte olan piyasalar endeksi de aynı saatte yüzde0.92 artıdaydı.