Notu iyi olana düşük faizli kredi
ING Bank, KKB Risk Raporu skoru 1700 ve üzerinde olan müşteriyi, ayrıştırarak yüzde 0.79 faiz oranı ile 100 bin TL’ye kadar kredi verecek
ING Bank, bankacılıkta yeni bir dönemi başlatıyor. Banka, borcuna sadık olan müşterisinin faiz oranını düşürmek amacıyla Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Risk Raporu skoru 1.700 ve üzeri olana daha düşük faizli kredi imkanı sağlıyor. Bu sayede, ödemelerini düzenli yapan müşteriler, ING Bank’tan kredilerini yüzde 0.79 faiz oranı ile kullanabilecek. Bu kampanya 100 bin TL’ye kadar geçerli olacak. ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, “Böylece sistemde iyi olan ve kötü olan suları ayrıştırıyoruz. Ödeme kabiliyeti yüksek, borcuna sadık olan müşteriye düşük imkanlı kredi veriyoruz” diye konuştu. Abay, başka bankada kredisi olan tüketicilerin bu kampanyayı borç kapatmak için de kullanabileceğinin altını çizdi. 18 ay vadeli 10 bin lira kredi kullanan bir kişi, yüzde 0,79 faiz ile kredi kullanırsa piyasada geçerli olan yüzde 1,19-1,29 faiz maliyetine göre kazancı 500 lira olacak.
Bankada, risk skoru 1700 ve üzerine sahip olan başvurular, kampanyanın başladığı günden itibaren son üç aya göre yüzde 40 arttı. Bankanın ihtiyaç kredisi müşterilerinin %16’sı Turuncu Hesap Sahibi. Ayrıca ihtiyaç kredisi kullanmış Turuncu Hesap sahibi müşterilerinin %26’sının KKB skoru 1700 ve üstü.
‘Eski köye yeni adet’ getiriyoruz
ING Bank’ın bugüne kadar, sektörün çekimser kaldığı dönemlerde bile, yenilikçi ürünleriyle oyunu bozan, sektöre yön veren bir marka olmayı başardığına dikkat çeken ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, kısa vadede kârdan feragat ederek uzun döneme yayılan sürdürülebilir bankacılık anlayışını benimsediklerini söyledi. Bankacılık sektörünün yeni bir döneme girdiğini belirten Pınar Abay, “Biz bu yeni dönemde sesimizi daha da yükseltiyoruz. Sektörümüz açısından güçlü stratejilerin her zamankinden daha önemli olduğu bu dönemde, daha cesur davranarak, ‘eski köye yeni adet’ getirmeye devam edeceğiz” dedi. Abay, ING Bank’ın sorumlu bankacılık anlayışını tasarruf bankacılığının yanısıra kredi süreçlerine de entegre ettiklerini söyleyerek, “Bu anlayışımızı bugün bir adım daha ileri taşıyarak, müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun olarak doğru bir şekilde borçlanmasını sağlamak için tüketici kredilerinde herkese aynı faiz oranına son dedik” olarak sözlerine devam etti.
ING Bank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, kredi risk skorunun, finansal sicil olarak her noktada karşımıza çıkacağını söyledi. Uygun, “Kredi başvurularında zaten bankalar kredi risk raporunuzu anında talep ediyor, ancak artık bunun ötesine gidilecek. Türkiye’de kredi risk raporu ve risk skoru ile bundan sonra yaşamaya alışmamız lazım. Öyle ki, önümüzdeki yıllarda ev kiralamak istediğinizde, ev sahibi, işe gireceğiniz zaman, işveren, ev-araba sigortası yaptıracağınız zaman, sigorta firması, sizden risk raporunuzu isteyebilir. Dünyadaki gidişat bu şekilde. Biz de ING Bank olarak kredi risk skoru kavramını gündeme taşıyarak finansal bilinç yaratılmasına ön ayak oluyoruz” dedi.
Şube satışları yüzde 20 arttı
Uygun, kişinin gelirine göre, gerçekten ihtiyacı olduğu kadar veya ödeyebildiği kadar kredi vermeyi; ihtiyaç ve gelirlerine uygun ürünlere yönlendirmeyi istediklerini söyledi. Uygun, risk bazlı fiyatlandırma döneminin başlamasıyla birlikte ilk dört gün içinde kullanılan yeni kredilerin yüzde 20’sinde 0.79 faiz oranlı kredi kullandırıldığını belirterek, “Herkese aynı oranda faiz oranı ile kredi vermek yerine borcuna sadık müşterilerimizin faiz oranını düşüyoruz” dedi.
Kampanya başladığından bu yana geçen sürede şube satışlarının da yüzde 20 arttığına değinen Uygun, bu seviyeyi yıl sonuna dek sürdürmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. ING Bank KOBİ ve Bireysel Kredi Tahsis Genel Müdür Yardımcısı Murat Sarı ise “Geleneksel olarak, kredi kuruluşları tahsil edemeyecekleri kredilerin maliyetini tüm kredilere eklerler. Yani 100 krediden ortalama 3 kredi geri ödenmiyorsa, tüm kredilerin faizine %3 risk maliyeti yansıtılır. Biz ise kredi risk skoru yüksek olan müşterilere bu maliyeti yansıtmıyoruz, kredilendirmede ‘risk skoru bazlı fiyatlama’ modeli yaratıyoruz” dedi. Sarı, müşterilerine kredi risk skorlarını yüksek tutmak için önerilerde bulundu: “Örneğin, kredi taksit ve kredi kartı ödeme tarihlerini çok iyi takip etmeliler, bunun için de kredi ödemeleri için banka hesaplarından otomatik ödeme talimatı verebilirler. Müşterilerimizin kredi kartı limitlerini çok fazla doldurmamalarını ve limit aşımına gitmemelerini öneriyoruz. Kredi kartı harcaması artacak ise, müşterilerimizin mümkün olduğunca öncesinde bankalarından limit artışı talep etmeleri faydalı olacaktır. Son olarak da ödeyemeyecekleri borcun altına girmemelerinin çok önemli olduğunun altını çizmek isteriz. Müşterilerimize gerektiğinde ve ödeme gücü olduğunda kredi başvurusunda bulunmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Yüksek skorlu müşteri payı yüzde 40 arttı
ING Bank’ın kredi takip oranının sektör ortalamasının altında olduğunu da belirten Murat Sarı, “Kampanyanın başladığı 22 Kasım tarihi itibarıyla bankamızdaki yüksek kredi skorlu müşterilerin payı yüzde 40 artmıştır” dedi.
Kredi risk skoru nedir?
• Kredi risk skoru bir kredinin geri ödenip ödenmeme ihtimalini tahmin eden bir göstergedir.
• Banka kredilerinin (kredi kartı ve diğer bireysel krediler) gecikmeler yaratmadan düzenli ödenmesi ve borçlanmanın yüksek boyutta olmaması kredi risk skorunun yükselmesini sağlar.
• Risk skoru, kredinin onaylanıp onaylanmamasını ve ne tutarda onaylanacağını etkilemektedir.
• Gelişmiş kredi değerlendirme süreçlerinde, kredi faizini de etkilemektedir