Nouy: Hala bir miktar belirsizlik var

ECB Denetleme Kurulu Başkanı Nouy, Brexit'in nasıl gelişeceğini hala bilmediklerini ve bir belirsizlik olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Denetleme Kurulu Başkanı Daniele Nouy, Brexit sürecine ilişkin açıklama yaptı. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) durumunda Euro Bölgesi'nde öncekine kıyasla daha fazla banka olabileceğini, banka faaliyetlerinin lisanslanması ve bu bankaların kullandığı iç kredi değerlendirme modelleri hakkında daha fazla kararlar verilmesi gerekeceğini bildirdi.

ECB, Nouy’un İtalyan La Repubblica gazetesiyle yaptığı röportajı yayımladı. Nouy, gazeteye verdiği demeçte, Brexit süreci ve İtalyan bankalarının durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in "sert Brexit" açıklamasının ardından bazı bankaların Avrupa’ya taşınmasıyla artacak banka sayısının Avrupa bankacılık denetimi için getireceği zorlukları değerlendiren Nouy, Brexit'in nasıl gelişeceğini hala bilmediklerini, hala bir miktar belirsizlik olduğunu, müzakere sürecinin uzun ve karmaşık olacağını belirtti.

Nouy, "Gerçekten de Euro Bölgesi'nde daha önce olduğundan daha fazla banka olabilir ve banka faaliyetlerinin lisanslanması ve bu bankaların kullandığı iç kredi değerlendirme modelleri hakkında daha fazla kararlar vermemiz gerekecek. Bu durum, ulusal denetçiler de dahil olmak üzere daha fazla kaynak gerektiği anlamına gelebilecek. Ancak zamanı geldiğinde durumu ele alacağız ve bunu yapabileceğimizden eminiz." ifadelerini kullandı.

'Güçlü olmalı ve sinirlerimizi korumalıyız'

Daniele Nouy, Avrupa bankacılık denetiminin, bankaların analizinde zamanlama ve çevreyi dikkate alarak neden daha esnek olamadığı şeklindeki soru üzerine, şunları kaydetti:

"Sermaye gereksinimleri söz konusu olduğunda güçlü olmalı ve sinirlerimizi korumalıyız. Bizim rolümüz sağlam ve sağlam bir bankacılık sisteminin korunmasıdır. Ancak bankalara ayrı ayrı bakıyoruz. Bu nedenle zamanlama da bir faktördür. Bununla birlikte deneyimlerimiz gösteriyor ki hırs yoksa hiçbir şey olmaz. İtalya'da son 3 yıl içerisinde takipteki kredileri ele almak açısından pek ilerleme kaydedilmedi."

Nouy, ECB'nin Alman bankaları için daha yumuşak bir davranış gösterdiği yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de, "Herkese aynı şekilde davranırız." değerlendirmesinde bulundu.