Övgü var, not sinyali yok

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türk ekonomisi büyüdükçe, Türk şirketlerinin kendi yurtiçi piyasalarının dışında büyüdüklerini ve Avrupa sermaye piyasalarında borçlanma kağıdı ihraç eder hale geldiklerini bildirdi.
 Türk şirketlerinin, diğer ülkelerden, özellikle Rusya ve Afrika gibi gelişmekte olan piyasalardan ayrıştıklarını belirten S&P, bu ayrışmada Türk şirketlerinin Batı Avrupa'nın daha olgunlaşmış piyasalarına göre genel olarak daha iyi büyüme fırsatları sunmalarının etkili olduğunu vurguladı.

Bununla birlikte S&P, Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda faaliyet göstermenin politik, ekonomik ve operasyonel riskleri artma eğiliminde olduğu ortamda yurtiçi şirketlerin düşük maliyet tabanından faydalanabileceklerini, global benzerlerine göre daha rekabetçi kar marjları elde edebileceklerini de belirtti.

S&P analisti Taron Wade yaptığı değerlendirmede, "İyileşen ekonomik şartlar, yüksek getiri arayan ve portföylerini çeşitlendirmek isteyen yatırımcıları büyüyen ilgisi Türk şirketlerine fonlamalarını global sermaye piyasalarından çeşitlendirme fırsatı veriyor. Türk şirketleri 2012 öncesinde tahvil ihracı yapmıyorlardı, ancak Türk şirketlerinin kağıtlarının popülaritesi geçen yıl hızlı büyüdü" ifadelerini kullandı.
 

S&P, Türkiye'den 10 şirkete not vermekte olduğunu ve bunların 5'ine ilk kez geçen yıl not verdiğini belirtirken, Türkiye'de finans dışı şirketlere ilk notlarını 2008 yılında Turkcell ve Vestel Elektronik'e verdiğini de hatırlattı.

S&P, Türkiye'de not verdiği şirketlerin çoğunun notlarını yatırım yapılabilir seviyenin altında BB+ veya daha düşük olduğunu belirtirken, bununla birlikte Koç Holding, OYAK ve Anadolu Efes'in notlarının yatırım yapılabilir seviyede olduğunu vurguladı.