Özel bankalar katılım bankası kurabilir ama...

Babacan, özel bankalardan da katılım bankası kurmak isteyen varsa bunun önünün açık olduğunu ancak aynı şemsiye altında olmaması gerektiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de katılım bankacılığı yapmak isteyen bankaların sıfırdan banka kurabileceğini, bunun önünün açık olduğunu belirterek, ancak bu yapının aynı şemsiye içinde olmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği'nin 56'ncı genel kurul toplantısında konuşan Babacan, "Bunun lisanslarını vermeye hazırız. Yeter ki kriterler, şartlar tutsun. Ama ben mevcut sistem içerisinde pencere açayım, bilançosunu ayrı tutayım, yok. Şubesi, kasası, muhasebesi her şeyi ayrı olacak. Birbirine karışmayacak. Ama katılım bankalarımızın da ticari bankalarımızın da sayısının artmasını istiyoruz" dedi.

Babacan, özel bankalardan da katılım bankası kurmak isteyen varsa bunun önünün açık olduğunu ancak aynı şemsiye altında olmaması gerektiğini ifade etti.

Babacan, 2010 yılına kadar yeni lisans vermediklerini, mevcut bankaların ortaklı yapısı nihai şekline kavuştuktan sonra aldıkları stratejik kararla, yeni girişler ve yeni lisansların önünü açtıklarını ifade etti.

Ödeme sistemleri ile ilgili düzenleme çalışması var

Babacan ayrıca, ödeme sistemleri ile ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirterek bankacılık dışı ödeme kuruluşlarını ve internet üzerinden yapılacak tüm ödemeleri bir düzenleme ve denetleme çerçevesi içine koyacaklarını, bununla ilgili yetkileri de yeni yasada ağırlıklı olarak BDDK'ya verdiklerini söyledi.

Babacan, yeni Tüketiciyi Koruma Yasası'na finansal hizmetlerden yararlanan tüketicilerin korunmasıyla ilgili bir bölüm koyduklarını belirterek, şunlarıs öyledi:

"Bazı alanlarda yeni düzenlemeler geliyor. Bunlardan biri, standartlaştırılmış basit bir kredi kartı. Hiçbir ilave hizmeti olmayan, puan, mil, bonus, hiçbir şey kazandırmayan, düz basit bir kredi kartı. Ama aynı zamanda da aylık aidatı ya da sabit masrafı olmayan bir kredi kartı. Bir diğerk onu da bankaların uygulayacağı hizmet ve komisyon ücretleri ile alakalı, BDDK'nın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın görüşünü alarak sınırlar koyabilmesi. Aslında bunu biz gerçekten arzu etmezdik. Keşke böyle bir şey yapmak zorunda kalmasaydık."

Bankacılık sektörünün geneline bakıldığında da çok olağanüstü bir tablo görmediklerini ifade eden Babacan, düzenlemelerin de sektör içindeki aşırılıkları sınırlayıcı bir anlayışla olması gerektiğini ifade etti.

Babacan "Bununla ilgili kanunu dünkü Bakanlar Kurulu'muzda konuştuk. Bazı rötuşlar düzeltmeler gerekmekte. Onlar da tamamlandıktan sonra TBMM'ye sevk edilecek ve yasama sürecine girecek." dedi.