Para yeniden gelişen piyasalara yöneliyor!

2017'yi parti havasında geçiren, 2018'de ise %17 gerileyen gelişmekte olan ülke hisse piyasaları bu yıl yeniden paranın adresi olmaya aday. Yılbaşından bu yana %8 prim yapan borsalarda yükselişin, Fed'in yırtıcı bir şahinden sakin bir güvercine dönüşmesiyle devam etmesi bekleniyor. (Evrim Küçük)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2019'un ilk toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmeyerek bundan sonra 'sabırlı' olunacağı ifadesine yer vermesi riskli yatırımları yeniden paranın adresi yapıyor.

Fed'in güçlü bir şahinden sakin bir güvercine dönüşmesi gelişmekte olan piyasaların cazibesini artırıyor. Hatta bazı analistlere göre, gelişmiş piyasalarda olumsuzlaşan görünümün aksine bu ülkelerin borsaları ve paralarına para koymak için doğru zaman geldi. Önde gelen yatırımcı bankacılığı gruplarından analistler, şu an 'gerçekten ucuz' olduğunu söyledikleri gelişmekte olan hisse senedi piyasalarında ralli beklenebileceğini savunuyor.

2017 yılını parti havasında geçirerek yüzde 34 yükselen gelişen ülke borsaları geçtiğimiz yıl ağırlıklı olarak Fed'in faiz artışları ve ticaret savaşlarının yarattığı şokla tepetaklak oldu. MSCI Gelişen ülkeler endeksi 2018'i yüzde 17 ekside kapadı. Doların güçlendiği geçtiğimiz yıl gelişmekte olan ülkelere güven ciddi bir sarsıntı geçirdi. Türkiye ve Arjantin gibi dolar cinsinden yüklü borcu olan ülkelerde yaşanan kriz satışları artırdı. Ancak ABD'nin faiz artışında 'sabırlı' olacağını taahhüt etmesi bu yıl gelişen ülkelerde getiri umudunu artırdı. Doların cazibesinin azalması bu görüşe destek oluyor. Citigroup Inc.'in endeksi Mart 2018'den bu yana ilk kez sıfırın altına düşerek döviz fonlarının ABD Doları'nda net kısa pozisyon tuttuğunu işaret etti. Bu durum doların üç yılın en güçlü yükseliş serisini gerçekleştirmesinin ardından yükselişini sürdürmesinin pek kolay olmayabileceğinin sinyalini veriyor.

Gelişen ülkelerde fonlama rahatlayacak

• Eastspring Investments G10 döviz stratejisti Mary Nicola, Fed'in faiz baskısının hafiflemesiyle gelişen ülke fonlanma koşullarının rahatlayacağını düşünüyor. Nicola, bu yıl gelişen ülkelerin daha iyi performans göstereceğini, hatta sınırlı bir rallinin kapıda olduğunu söylüyor. Geçen yıl yoğun satış yiyen piyasalarda rüzgarın tersine döneceğini belirten analist, yatırımcının bu piyasalara geri dönmesini bekliyor. Fed faiz artışında düğmeye basmadıkça gelişen ülkelerin büyük önemli bir yükseliş potansiyeli barındırdığını ifade ediyor.

• Templeton Gelişen Piyasalar Yatırım Fonu yöneticisi Chetan Sehgal, sancılı geçen 2018'in ardından MSCI gelişen ülke hisselerinin 2019'un ilk 43 gününde yüzde 7.9 yükseldiğine dikkat çekerek, yılın geri kalanında ralli yaşanmasının mümkün olduğunu söylüyor.

• Aberdeen Standard Investments'da gelişen ülke tahvil yatırımları direktörü Kevin Daly, gelişen ülkeler ve zengin ülkeler arasındaki ekonomik büyüme farkının önemine dikkat çekiyor. IMF'nin tahminlerine göre gelişmiş ülkelerde büyüme bu yıl yüzde 2.0 ve 2020'de yüzde 1.7'ye inecek. Gelişen ülkelerde büyüme 2019'da bu yıl yüzde 4.5'e gerilemesine karşın gelecek yıl 4.9'a tırmanacak. İki blok arasındaki büyüme farkı gelişen ülkeler lehine arttığında, paralarında da toparlanma bekleniyor.

• RLAM kıdemli analisti Hiroki Hashimoto, Çin'in para politikasının gevşediği ve Fed'in duraksadığı bir dönemde gelişen ülke hisselerinin daha iyi performans göstermesinin beklenebileceğini dile getiriyor ve gelişen ülkelerin bu yıl portföylerinde ağırlığının arttığını söylüyor.

• T. Rowe Price yatırım fonu varlık yönetimi analisti Sebastian Page, gelişen piyasalarla ilgili yatırımcı algısının değişmeye başladığını vurguluyor. Bu piyasaların bulaşma riskine karşı daha dayanıklı olduğunu ve emtiaya eskiye oranla daha az bağımlı olduğunu belirten Page; ticaret savaşlarının zaten fiyatlandığını, Fed'in hız kesmesinin ve dolarda zayıflama beklentisinin gelişen ülke borsalarına olumlu yansıyacak faktör olarak görüyor.

TL, 2019'un cazip paraları arasında

Fed ve ticaret savaşında barış umudunun gelişmekte olan piyasaların yıldızını parlatması ve bunun gelişen ülke paralarının cazibesini artırması bekleniyor. En çekici paralar arasında ilk sırada Brezilya Reali gösteriliyor. Seçimler nedeniyle geçen sene baskı hisseden realin, işdünyası dostu olarak nitelenen yeni Devlet Başkanı Bolsonaro'nun yatırımları ve GSYH'i destekleyici politikaları nedeniyle güç kazanması bekleniyor. ABD ile yaşanan duvar gerginliğine karşın yeni Devlet Başkanı'nın yatırımları canlandıracak politikaları sayesinde güven kazanması beklenen bir diğer para birimi Meksika Pezosu. Analistlere göre geçtiğimiz yıl yüzde 30 değer yitiren TL, iyileşen ekonomik veriler ve Fed'in sıkılaştırmada frene basmasından avantaj sağlayacak paraların başında geliyor. Endonezya Rupisi ve Rus Rublesi de getiri sağlayabilecek paralar arasında sayılıyor.

Gümrük vergilerine 60 gün öteleme gelebilir

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'e yönelik daha yüksek gümrük vergileri için 1 Mart olarak belirlenen son tarihi 60 gün uzatmayı değerlendiriyor. Trump'ın söz konusu tarihi uzatmayı, iki yönlü görüşmelere daha fazla zaman kazandırmak için düşündüğü belirtiliyor. ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen aldığı gümrük vergisi 1 Mart'a kadar anlaşma sağlanamazsa yüzde 10'dan yüzde 25'e yükselecek.