Paranın kısılması için eşik çok yüksek

Fed yetkililerine göre tahvil alımlarının azaltılması yolunda değişiklik için gereken eşik çok yüksek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON/NEW YORK/LONDRA - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) üç önemli üyesi, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla, bankanın tahvil alımlarının azaltılması hızını değiştirmesi için ülkedeki ekonomik görünümde çok ciddi değişiklik olması gerektiğini söylediler.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart Reuters ile söyleşisinde, istihdam artışı üçüncü ayda da beklentilerin altında gelse bile, bunun tahvil alımlarının azaltılmasının hızında değişiklik yapmak için yeterli olmayacağını belirtti.

New York Fed Başkanı William Dudley de, Wall Street Journal gazetesinin düzenlediği bir toplantıda yaptığı konuşmada tahvil alımlarının azaltılmasında izlenen yolda değişiklik yapılması için gereken eşiğin "oldukça yüksek" olduğunu söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser ise Londra'da yaptığı açıklamada, "Şu anda bu yola girmiş durumdayız ve bayağı önemli bir gelişme yaşanmadıkça bundan sapmayacağız" dedi.

Gerçi Fed Başkanı Janet Yellen tahvil alımlarının tedricen  düşürülmesi programının önceden kesinleştirilmiş bir çizgide gitmediğini söylemişti ancak üç Fed üyesi de zayıf ekonomik veriler bir kaç ay daha sürse bile, bunun  gidişi değiştirmeyeceğini ifade ettiler.

ABD'de bu hafta açıklanan Beige Book raporunda da, ülkenin büyük bölümünde etkili olan kötü hava koşullarının son haftalarda alışveriş ve tüketici harcamalarını olumsuz etkilediği, bunun da ekonomik büyümenin yavaşlamasına veya bazı bölgelerdeki ekonomik aktivitenin azalmasına neden olduğu belirtilmişti.