Petrol fiyatları için OPEC toplantısı bekleniyor

OPEC'in 4 Aralık Cuma günü gerçekleştireceği toplantının ham petrol fiyatlarında yönü belirleyeceği ifade ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve ajanslar

OPEC üyesi ülkelerden gelen açıklamalar ve jeopolitik risklerin şiddetini artırması geçtiğimiz hafta ham petrolde sert hareketler yaşanmasına neden oldu. 

Brent petrol geçen hafta özellikle Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin etkisiyle yukarı yönlü hareketi desteklese de arz tarafından gelen açıklamaların yanı sıra, kâr satışları da petrolün tekrar satış baskısı altında kalmasını sağladı. 

Yeni haftanın ilk işlemlerine baktığımızda petrolde bir miktar geri çekilme yaşandığı gözleniyor. 

Brent ham petrolün varil fiyatı 11 sent düşerek 44.75 dolar olurken, ABD ham petrolünün varil fiyatı ise 8 sent yükselerek 41.79 dolar oldu.  

Bu hafta (4 Aralık Cuma) gerçekleşecek olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısı ve ham petrol stok verileri önemle takip edilecek. 

OPEC’in bu toplantıda arz kesintisi kararı alması beklenmiyor. Bununla birlikte petrol üretimini artırmak isteyen İran’a ilişkin alınacak kararlar önemli olacak. 

OPEC petrol sepeti

OPEC Petrol Sepeti Cuma günü 0,57 dolar düşüşle 39,08 dolar/varil oldu.

OPEC Haber Ajansı OPECNA'dan yapılan açıklamaya göre, OPEC tarafından referans fiyat olarak belirlenen sepet fiyatı önceki gün de 39,65 Dolar/varil seviyesindeydi. 

OPEC Petrol Sepeti, Saharan Blend (Cezayir), Girassol (Angola), Oriente (Ekvador), Iran Heavy (İran), Basra Light (Irak), Kuwait Export (Kuveyt), Es Sider (Libya), Bonny Light (Nijerya), Qatar Marine (Katar), Arab Light (Suudi Arabistan), Murban (BAE) ve Merey (Venezuela) petrol fiyatlarından hesaplanıyor.