Petrol sert düştü

Petrol fiyatları, küresel talebin düşmesine yönelik endişelerin ön plana çıkmasıyla birlikte düşüş yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Yellen'ın 2015 yılı içerisinde faiz artırımı geleceğini söylemesinin ardından emtia fiyatlarıyla birlikte petrolde de sert düşüşler yaşanıyor. Buna ek olarak Çin'in büyük sanayi kuruluşlarının kârlarının da azalması petrol fiyatları üzerinde baskı yaratıyor. 

Petrol fiyatları, Asya ekonomilerine yönelik endişeler ve üretimin yüksek seviyelerde devam etmesiyle dün yaklaşık yüzde 3'lük değer kaybının ardından bugün düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor. 

Bu sabah ilk işlemlerde Brent ham petrolün varil fiyatı 3 sent düşerek 47.37 dolardan işlem görürken, dün gerçekleşen işlemlerde yüzde 2.5 değer kaybetmişti. ABD ham petrolünün varil fiyatı ise çok değişiklik göstermeyerek 44.43 dolar oldu. 

Bugün ABD'den haftalık ham petrol stokları verisi açıklanacak. Analistlere göre; geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönemde de stoklarda bir azalış meydana gelirse, kısa vadeli de olsa bir yükseliş görebiliriz. 

OPEC petrol sepeti

OPEC Petrol Sepeti dün 0,22 dolar düşüşle 43,54 dolar/varil oldu.

OPEC Haber Ajansı OPECNA'dan yapılan açıklamaya göre, OPEC tarafından referans fiyat olarak belirlenen sepet fiyatı önceki gün de 43,76 dolar/varil seviyesindeydi. 

Kolombiya üretimi artırmak istiyor

Kolombiya petrol üretimini artırmak amacıyla yeni adımlar atıyor. Bu çerçevede arama faaliyetleri yapılması için ihaleye çıkarılacak saha sayısını artırmayı planlayan Kolombiya hükümeti, ayrıca petrol şirketlerine vergi indirimi yapmayı da değerlendiriyor. 

Latin Amerika'nın dördüncü büyük petrol üreticisi olan Kolombiya, düşen petrol fişatları karşısında rezervlerini ve üretimini artırmak için tedbir almayı öngörüyor. 

Kolombiya, yeni petrol sahaları için ihaleyi yıl sonuna kadar yapmayı planlıyor.