Petrol, yükselen dolarla düşüşünü sürdürdü

Brent petrolün varil fiyatında bir süredir gözlenen düşüş trendi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanaklarını açıklamasının ardından güçlenen dolar endeksinin etkisiyle devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşam açıklanan toplantı tutanaklarının ardından uluslararası piyasalarda yükselişi ivme kazanan dolar endeksi, petrol fiyatlarındaki düşüşü beraberinde getirdi. 

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dünkü yükselişinin ardından bugün kazançlarını geri vererek, bir süredir devam eden düşüş trendine devam etti. Dün güne 101.56 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, Fed'in geçen ayki toplantı tutanaklarını açıklanmasının ardından en düşük 101,40'a kadar geriledikten sonra, gelen tepki alımlarıyla günü 102.27 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün ise 101.47-102.26 dolar arasında seyrederken, şu dakikalarda 101.50 dolardan işlem görüyor. 

Analistler, ABD'de dün açıklanan Fed toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırımıyla ilgili tartışmalarının parasal genişlemeden çıkış ve faiz artırım sürecinin tahmin edilenden önce başlayabileceği beklentilerini artırdığını, bunun piyasalarda dolara olan talebi yükselttiğini, petrol fiyatlarındaki düşüşü de beraberinde getirdiğini kaydediyor. 

Brent petrolün varil fiyatındaki aşağı yönlü seyrin devam etmesi durumunda 101 doların destek olarak takip edileceğini aktaran analistler, bu seviyenin altına inilmesiyle 99.7 doların gündeme gelebileceğini ifade ediyor. 

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise düşüşünü 4'üncü işlem gününe taşıdı. Dün WTI'nın varil fiyatı, analistlerin kritik destek olarak nitelendirdikleri 93.5 doların altına inmesinin ardından düşüşünün ivme kazanmasıyla 92.74'e kadar gerilemişti. Bugün ise satış ağırlıklı seyrini sürdüren WTI'nın varil fiyatı, 15 Ocak'tan bu yana en düşük seviye olan 92.62 doları görmesinin ardından şu dakikalarda 92.73 dolardan alıcı buluyor. 

Analistler, Çin'de bugün açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin 3 ayın en düşüğüne gerilemesinin, talepte azalma beklentisi yarattığını vurgulayarak, bunun yanında dolar endeksindeki yukarı yönlü seyrin de WTI'nın varil fiyatındaki düşüşte etkili olduğunu dile getiriyor. 

WTI'nın varil fiyatı için 91.5 doların destek konumunda bulunduğunu aktaran analistler, ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıklayacağı petrol stokları ile makroekonomik verilerin takip edileceğini belirtiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir