Petrolde baskı sürüyor

Petrol fiyatları, Asya ekonomilerinde zayıflamanın devam ettiği endişeleri ve doların değer kazanmasıyla birlikte kayıplar yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brent ham petrolü fiyatları Asya ekonomilerinde zayıflamanın devam ettiği endişeleriyle bir önceki seanstaki kayıplarını genişletirken, ABD ham petrolü haftalık stoklarda düşüş görülmesinin ardından daha dirençli bir seyir izledi. 

Bu sabah itibariyle baktığımızda; Brent ham petrolünün varil fiyatı 5 sent kayıpla 56.32 dolara gerilerken, ABD ham petrolünün varil fiyatı 23 sent yükseldi ve 44.23 dolar oldu. 

Asya ekonomilerinin yanı sıra, ham petrol stoklarında görülen artışın devam etmesi arz fazlasını destekliyor, bunun yanında doların küresel piyasalarda değer kazanmaya devam etmesi genel olarak emtia fiyatlarını baskılıyor. 

OPEC, petrol talebi büyüme tahminini güncelledi

OPEC, dün yayınladığı Eylül ayı raporunda global petrol talebi tahminlerini güncelleyerek, petrol talebi büyüme tahminini 84 bin varil artırdı. 2015'te talebin 1,46 milyon varil/gün artarak 92,79 milyon varil/güne ulaşacağını öngören raporda, 2016 yılı için global petrol talebi büyüme tahminini ise aşağı yönlü revize etti. Eylül raporuna göre OECD ülkelerindeki ticari petrol stokları temmuz ayında 2 milyar 925 milyon varil oldu. Bu son 5 yılın ortalamasına göre 202 milyon varil artışı ifade ediyor. OECD stoklarının talebi karşılayabileceği gün sayısı da 5 yıllık ortalamaya göre 4,8 gün artarak 63,3 gün oldu.

Kaynak: Dünya Online ve Ajanslar