Petrolde düşüşler yeniden hız kazandı

Geçtiğimiz şubat ayında tarihi dip seviyelerini gören petrol 4 aylık yükseliş trendinin ardından yeniden düşüşe geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kutay Gözgör-Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

Uluslararası piyasalar düşen petrolden olumsuz etkilenirken düşüşün devam edip etmeyeceği merak konusu. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör düşüş trendinin bir süre daha devam edebileceğini ancak yıl sonuna tekrar dengelenmenin görülebileceğini belirtti.

Petrol fiyatlarında düşüşler yeniden hızlandı

Petrol fiyatları yıl başından mayıs ortasına kadar hızlı bir yükselişle 50 dolar seviyesinin üzerine çıksa da kalıcı olmadı. Ham ve Brent petrolü yüzde 20’nin üzerinde düşüş yaşayarak yeniden ayı piyasasına girdi. Uluslararası piyaslar bu düşüşten olumsuz etkilendi. Petrol fiyatlarının gerilemesi sonrası küresel olarak enerji sektörünün olumsuz etkilendiğini görüyoruz. Düşen petrol fiyatları sonrası Asya ve Avrupa borsalarında gerilemeler hız kazanırken ABD borsalarında yatay hareket dikkat çekiyor.

Petrol fiyatlarının yükselişinin kalıcı olmamasının temel nedeni olarak ise OPEC ülkelerin üretimini yükselterek devam etmesine ve başta ABD olmak üzere OPEC dışı ülkelerinde de yavaş yavaş üretimini arttırması gösterilebilir.

OPEC ülkelerinin üretimi rekor seviyede

OPEC ülkelerinin petrol üretimi temmuz ayında rekor seviyeye ulaştı. Üretimin rekor seviyesine ulaşmasında başta Irak ve İran’ın üretimini yükseltmesi etkili oldu. Irak temmuz ayında üretiminin günlük 3,175 milyon varilden 3,2 milyon varile yükseltti. İran ise yaptırımlarının kaldırılması sonrası üretimini yükseltmeye devam ediyor. Toplam OPEC ülkelerinin üretimi ise 33,41 milyon varil oldu. OPEC dışı ülkelere baktığımızda ise özelik ABD’de petrol üretiminin gerileme yaşaması petrol fiyatlarının yükselmesinde etkili olmuştu. Gerileyen petrol fiyatları kayı gazı teknolojisinin olumsuz etkilerken üretimin ABD’de günlük yaklaşık 500.000 varil azalmasına neden oldu. Azalan arz fazlasıyla petrol fiyatları bir miktar yükselse de OPEC ülkelerinin üretimini yükselterek devam etmesi arz fazlasının yeniden devam etmesinde etkili oluyor. Öte yandan ABD’de sondaj kule sayıları iki yılda yaklaşık yüzde 70 azalırken son 1 ay süreç içinde yeniden sondaj kule rakamlarında yükseliş dikkat çekiyor. ABD’de petrol üreticilerinin yavaş yavaş düşük fiyatlarla mücadele etmeyi öğrendiğini görüyoruz. Sondaj kule rakamlarının yükselmeye devam etmesi fiyatları baskılamayı sürdürebilir.

20 dolar senaryosu şimdilik uzak

Talep tarafına baktığımızda ise, mevsimsel etkilerden dolayı ABD’de benzin talebi artsa da son haftalarda benzin stoklarında artış yaşanması da fiyatları olumsuz etkiledi. Küresel petrol talebi ise Çin ve Hindistan’ın etkisiyle bir miktar artsa da henüz fiyatların kalıcı olmasında etkili değil. Mevcut arz ve talep görüntüsüne baktığımızda petrol fiyatlarının henüz denge noktasını bulamadığını görüyoruz. Ancak, şimdilik 15-20 dolar senaryolarının uzak olduğunu önümüzdeki süreçte 55- 40 dolar arasında hareket eden petrol fiyatları görebiliriz.