Piyasalar ABD vergi reformlarıyla yön bulacak

Küresel piyasalar, geçen haftanın son işlem gününde genel olarak negatif bir seyir izlerken, yeni haftada ABD'de vergi reformuna ilişkin gelişmeler yatırımcıların odağında olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de geçen hafta Başkan Donald Trump'ın vergi reformuna ilişkin belirsizliklerin artması pay piyasalarında yükseliş eğilimini sınırlayan en önemli etken oldu. ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçilerin hazırladığı vergi reformu tasarısının detayları piyasaların bu konudaki iyimserliğini azalırken, bu hafta konuyla ilgili gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam etmesi bekleniyor.

Analistler, Senato ile Temsilciler Meclisi tasarılarının arsındaki farklar nedeniyle uzlaşmanın nasıl olacağının merak konusu olduğunu ifade ederek, vergi indirimlerinin 2018 ya da 2019'da mı başlayacağı ve vergi dilimlerinde yapılan düzenlemelerin öne çıkan konu başlıkları olduğunu kaydetti.

Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,17 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,09 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,01 yükseldi. Dolar endeksi ise analistlerin destek olarak nitelendirdiği 94,2 seviyesine kadar gerilemesinin ardından 94,5'te dengelendi.

Avrupa tarafında, cuma günü azalan küresel risk iştahı ve siyasi belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle pay piyasalarında satış baskısının etkili olduğu görüldü. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,42, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,50 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68 değer kaybederken, avro/dolar paritesi yüzde 0,20 artışla 1,1665'e çıktı.Bugün Brüksel'de başlayacak AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısı ve yarın Frankfurt’ta düzenlenecek Avrupa Merkez Bankası konferansının takip edileceğini belirten analistler, Almanya'da hükümet kurma çalışmaları ve İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'ne ilişkin gelişmelerin de gündemi meşgul etmeye devam edeceğini bildirdi.

Bugün Japonya'da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi'nin yıllık yüzde 3,4 ile beklentilerin üzerinde artması sonrası Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,6 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,3 yükseldi.