Piyasalar ABD verisiyle toparlandı

Güne ekside başlayan ve gün boyunca ekside olan BİST 100 endeksi, ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında artıyı gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

ABD mart ayı tarım dışı istihdam verisi piyasa tahminlerinin çok altında, 98 bin kişi olarak gerçekleşti.

Veri, Fed faiz artırımlarını zorlaştırması nedeniyle gelişmekte olan ülke hisse senetlerini pozitif yönde etkiledi.

Bu doğrultuda, güne ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesiyle güne satıcılı başlayan ve negatif seyrini sürdüren Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi de alımlarla karşılaştı ve endeks artıya geçti.

Bir ara 88.840 puana kadar yükselen BİST 100 endeksi, dar alanda dalgalı bir seyir izlemeye başladı. BİST 100, saat 15:54 itibariyle dünkü kapanış seviyelerine göre yaklaşık 100 puanlık düşüşle 88.580 puan seviyelerinde bulunuyor.

ABD verisi döviz tarafında ise önemli bir hareket yaratmadı.

Suriye operasyonuyla birlikte bir ara 3.75'i test eden dolar/TL, aynı saat itibariyle 3.73 seviyelerinde hareket ediyor.

ABD tarımdışı verisi değerlendirme

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu'nun veri ile ilgili değerlendirmesi şu şekilde:

"İstihdam verisi beklentinin altında… ABD tarımdışı istihdam verisi mart ayında 98 bin kişi açıklandı. Beklentiler 185 bin kişi seviyesindeydi. Beklentilerin oldukça altında bir veri. Mart ayında istatistiksel olarak genelde zayıf istihdam verileri gelmekte. Bu istatistik kuralının bu yılda devam ettiği görülüyor. Buna karşın şubat ayı verisi 235 bin kişiden 219 bin kişiye, ocak ayı verisi 238 bin kişiden 216 bin kişiye aşağı yönlü revize edilmiş. 2017 ilk çeyrek ortalaması 266.500 kişi olarak hesaplanıyor. Bu ortalamanın ilerleyen aylarda ne yönde hareket edeceği önemli olacak.

Enflasyon baskısı görülmüyor… Ortalama saatlik kazançlardaki yıllık artış ise yüzde 2.7 seviyesinde hesaplandı. Geçen ay yüzde 2.8 seviyesindeydi. Ancak ortalama saatlik kazançlar tutar olarak 26.14$ ile artış trendini koruyor.

İşsizlik oranı düştü… İşsizlik oranı ise yüzde 4.7’den yüzde 4.5 seviyesine geriledi. İşgücüne katılım oranı yüzde 63 ile sabit kalırken, işgücü sayısının artmasına karşılık, işsiz sayısında daha hızlı oranda bir azalma olması, işsizlik oranında böyle bir düşüşe neden olmuş görünüyor.

Verinin etkisi sınırlı oldu … Veri ABD dolarında sınırlı bir güç kaybına neden olmuş görünüyor. Dolar endeksi 100.7 seviyesinden 100.5 seviyesine gerilerken, EURUSD paritesinde çok sınırlı bir yükselişin ardından tekrar aynı seviyesine döndüğü görülüyor. İçeride ise dolar kuru 3.72 sınırına doğru geri çekilirken, tekrar 3.73 seviyesine yükseldiğini izliyoruz.

Fed’e yönelik üç faiz algısı devam… Veri Fed için faiz kararı konusunda çok belirleyici olmayabilir. İşsizlik oranı ve istihdam konusunda uzun zamandır Fed’in memnun olduğu seviyelerdeyiz. Saatlik ücretlerdeki artışın ise yüzde 2.7 seviyelerinde kalmış olması ve bir türlü yükseliş ivmesi kazanamıyor olması özellikle enflasyon bakımından Fed’i memnun etmiyor. Mevcut veri ile Fed2in 2017 yılına yönelik üç faiz artırım algısı çok değişmez. Bu nedenle dolar üzerinde fazla etkili olmamış olabilir."

ABD'de tarım dışı istihdam beklenenden kötü geldiABD'de tarım dışı istihdam beklenenden kötü geldi