Piyasalar beklemede kaldı

Fed kararı öncesinde dar bantta hareket eden BIST yüzde 0.11 düşüşle kapandı. Dolar 2.62 liradan günü tamamladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) akşam saatlerinde açıklanacak faiz kararı öncesinde, bugün dar bantta hareket eden BIST-100 endeksi yüzde 0.11 düşüşle 79,942.27 puandan kapandı.  Endeks geçen haftaki yüzde 4.5'lik düşüşün ardından, Pazartesi günü yüzde 2.03, dün de yüzde 2.35 yükselmişti. 

Dolar/TL güne başladığı 2.6150'li seviyelerden sınırlı bir yükselişle günü 2.6200 seviyesinde tamamladı.  Bugün dar bantta sakin bir seyir izlenen kurda akşam saatlerinde açıklanacak ve ABD'de faizlerin yaklaşık 10 yıldır ilk defa artırılmasına zemin hazırlayacağı tahmin edilen ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı bekleniyor.

Merkez Bankası'nın (TCMB) dün beklentilere paralel olarak kısa vadeli faizleri sabit tutması ve bugün ekonomistlere gerçekleştirilen sunumda geleceğe yönelik faiz adımlarına ilişkin sinyal vermemesi sonrası piyasa Fed kararına odaklandı.

ABD'de açıklanan güçlü istihdam verileriyle birlikte Fed'in faiz artırımlarına karar verirken "sabırlı" olacağı şeklindeki ifadesinden bugün vazgeçmesi, ancak faiz artırım kararını enflasyon başta olmak üzere ekonomideki gelişmelere bağlı olarak alacağı düşünülüyor. En son 2006 ortasında faiz artırımına giden Fed, politika faizini 2008 sonundan bu yana sıfır ile yüzde 0.25 aralığında tutuyor.

Akşam TSİ 20:00'de yayımlanacak yazılı Fed açıklaması, Fed üyelerinin enflasyon ve faizlere yönelik yeni tahminlerini de içerecek. Bazı uzmanlar ABD'de faizlerin ileriki yıllarda ulaşacağı düzeye dair tahminlerin düşürülebileceğini ifade ediyorlar. Açıklamanın yarım saat ardından ise Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısı düzenleyecek.