Piyasalar Çin'den destek buldu

Çin'den gelen pozitif veriler sonrasında yurtdışı piyasalarda yaşanan toparlanma Türkiye piyasalarına da yansıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve ajanslar

Piyasalar, dün yaşanan satışların ardından bugün Çin'den gelen pozitif enflasyon verilerinden destek bulan yurt dışı piyasalara paralel olarak güne hafif alıcılı başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 281 puan artışla 77.091 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,37 oranında değer kazandı.

Analistler, BIST 100 endeksinde 76.000 desteğinin orta vadeli teknik görünüm açısında kritik önemde olduğunu dile getirerek, olası yükselişlerde 78.500 direncinin güçlendiğini kaydediyor.

BORSAYI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Gündemin ilk sırasında dolar var

Dolar kurundaki yükseliş piyasaların gündeminin en üst sırasındaki yerini korumaya devam ediyor. Dün 3.1132 seviyesine çıkarak rekor tazeleyen dolar kuru, bu sabah 3.09 seviyesinde güne başladı.

Dolar/TL'nin, 3,10 - 3,11 aralığının direnç olarak takip edileceğini ifade eden analistler, bu seviyelerin üzerinde kalıcılık sağlanamaması durumunda 3,05 desteğinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

DÖVİZ PİYASALARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Altın düşüşte, petrol 52 doları geçti

Petrol fiyatları ABD'de daralan akaryakıt pazarı ve teknik göstergelerin finansal aktörler tarafından alıma işaret etmesiyle beraber bugün yükseldi. Brent ham petrolün varil fiyatı sabah ilk işlemlerde 52.08 dolar olurken, ABD türü ham petrol de 50.63 dolara yükseldi.

Altın fiyatları ise, hisselerdeki yükseliş ve Fed'in faizleri artıracağı beklentileriyle ABD Doları'nın gösterdiği toparlanmanın ardından bugün değer kaybetti. Spot altının ons fiyatı bu sabah 1,256.50 dolardan işlem görüyor.

ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Çin'den gelen haber piyasaları destekledi

Çin'de bu sabah açıklanan enflasyon verileri eylül ayında uzun bir süreden sonra ilk defa üretici fiyatlarında artış yaşandığını gösterirken, tüketici fiyatları da beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Piyasalarda bugün yurt içinde piyasayı oynatacak herhangi bir veri bulunmazken, yurt dışında ABD'den açıklanacak olan üretici fiyat endeksi ve perakende satışlara odaklanılacak.

Fed yetkililerinin aralıkta bir faiz artışı için güçlü veriler görmek istediklerini söylemeleriyle ABD'den açıklanacak bu veriler daha da önem kazanıyor.

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları ve dolar Çin'de açıklanan ve beklentilerin üzerinde çıkan enflasyon verisinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisine dair endişeleri azaltmasıyla beraber dünün kayıplarını kısmen vererek bugün toparlanma gösterdi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi dün açıklanan negatif Çin ticaret verilerinin etkisiyle yüzde 1.1 düşmesinin ardından bugün yüzde 0.4 yukarıda seyrediyor. Endeks haftalık bazda yüzde 2.1'lik kayıp gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

KÜRESEL PİYASALARI TAKİP EDİN

ABD'de borsalar dün olumsuz Çin ticaret verilerinden etkilenirken, Nasdaq yüzde 0.5 ve Dow Jones da yüzde 0.3 geriledi.

Çin'de enflasyon sürpriz yaptıÇin'de enflasyon sürpriz yaptı

 

Çin, dolara nefes aldırdı; gözler Fed'deÇin, dolara nefes aldırdı; gözler Fed'de

 

Bu konularda ilginizi çekebilir