Piyasalar Fitch'e kilitlendi

Fitch'in bu akşam açıklanması beklenen kredi notu gözden geçirmesini bekleyen piyasalar, yatay bir açılış gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Piyasalar, veri akışı bakımından sakin geçecek, fakat ilerleyen saatlerde açıklanacak Fitch gözden geçirme raporu öncesinde haftanın son işlem gününe yatay başladı. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne yüzde 0,04 yükselişle 78.003,94 puandan başladı. Açılışta, BIST 100 endeksi 33,01 puan artarken, bankacılık endeksi yüzde 0,01, holding endeksi yüzde 0,11 düştü. 

Dün akşam 2.9290/2.9297 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9345/2.9361 seviyesinde işlem görüyor.

Dün aynı saatte 3.1219/3.1231 seviyesinde olan sepet bazında TL, bu sabah 3.1284/3.1306, 3.3152/3.3164 seviyesindeki euro/TL ise 3.3241/3.3266 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda; Brent petrolünün varil fiyatı 51 doların üzerine çıktı. Brent, piyasaların açılış saatleri itibariyle 51,11 dolardan işlem görüyor. 

Altın fiyatları dün Fed yetkililerinin para politikasını sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının ardından bu hafta ilk kez bugün değer kaybetti. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 düşüşle 1,346.56 dolar olurken, haftalık bazda ise yüzde 0.8 artıda. 

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları, bazı Fed yetkililerinin önümüzdeki aylarda faizlerin artırılabileceğine dair açıklamalarını yeniden dile getirmeleriyle beraber düşerken, dolar değer kazandı.Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.6 geriledi. Endeks bu şekilde kapanması durumunda bir yılın zirvesini gördüğü bu haftayı yüzde 0.3 aşağıda bitirmiş olacak. Japon Nikkei endeksi erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek yüzde 0.1 düşerken, haftalık da yüzde 2.6'lık kayba doğru ilerliyor. Çin ve Güney Kore gibi diğer Asya borsalarında da bugün hafif düşüşler yaşandı.

ABD'de ise Brent petrolün 50 doların üzerine çıkarak enerji hisselerine değer kazandırması üzerine borsalar da hafif artışlarla dünü kapattı. 

Gözler Fitch'te

Piyasalar Fitch'in bu akşam açıklanması beklenen kredi notu gözden geçirmesini bekliyor.

Yurtiçi ve yurtdışında veri gündeminin zayıf olduğu bugün, Fitch kararına kadar içeride güvenlik ile ilgili gelişmeler izlenecek. 

Genel beklenti Fitch'in kredi notunda bir değişiklik yapmaması yönünde ancak halihazırda "durağan" olan not görünümünün negatife çekilme ihtimali göz ardı edilmiyor. Not görünümünün negatife çevrilmesi halinde piyasalarda bir miktar olumsuz tepki görülebileceği belirtiliyor. 

Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notuyla derecelendiren Fitch, 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada darbe teşebbüsü ve yetkililerin verdiği tepkinin ülkedeki siyasi riske dikkat çektiğini belirterek; bu gelişmelerin kredi notuna etkisinin ise, hükümetin verdiği tepki sonrası siyasi bölünmenin derinleşip derinleşmediğine ve kurumların bağımsızlığının azalıp azalmayacağına bağlı olduğunu ifade etti.

Fitch'in senelik değerlendirme takvimine göre Türkiye hakkındaki değerlendirmesi 19 Ağustos'ta yayımlanabilir.

Darbe girişimi sonrası kredi notunu gözden geçirmeye alan Moody's 8 Ağustos'ta yaptığı açıklamada gözden geçirmesinin sona ermediğini belirtirken, S&P ise darbe girişiminin hemen ardından kredi notunu bir kademe indirerek, Türkiye'nin ülke riskini de "orta derecede yüksek risk" düzeyinden "yüksek riske" revize etti.

Terör olayları piyasaları kötü etkiliyor

Türkiye bir yandan darbe girişiminin ardından FETÖ ile irtibat halinde olan asker, polis ve memurları görevden alma ve değişiklik süreci yaşarken, diğer yandan Güneydoğu'da arka arkaya yaşanan bombalı saldırılarla uğraşıyor. 

Önceki gece Van'da bir polis karakolu yakınında bomba yüklü araç patlatılırken, dün de Elazığ ve Bitlis'te meydana gelen patlamalarda can kayıpları oldu.