Piyasalar Fitch'i bekliyor

Yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak Fitch Ratings'in değerlendirmesini bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının ardından dengelenmeye çalışırken, hafta başından bu yana pozitif bir seyir izleyen yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak Fitch Ratings'in değerlendirmesini bekliyor. 

Hafta başından bu yana Borsa İstanbul (BİST) pay piyasalarında güçlü pozitif bir seyir izlenirken, Fed kararlarının ardından gözler haftanın son işlem gününde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in bugün açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesine çevrildi. 

Fed kararlarının ardından dolar/TL'nin 2,57 seviyesine kadar gerilemesinden bulduğu moralle dün güne hızlı yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, dolar/TL'nin kayıplarının neredeyse tamamını telafi etmesine karşın yükseliş isteğini gün boyu sürdürdü. BIST 100 endeksi dün 82.000 puanın üzerini test ettikten sonra günü yüzde 2,48 artışla 81.922 puandan tamamladı. 

Bu sabah ise BİST 100 güne 325 puan artışla 82.247 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,40 oranında değer kazandı. 

Dolar 2,60'ın üzerinde

Dolar/TL bugün bankalararası piyasada güne 2,60 seviyesinden başlarken, analistler, Fitch'in Türiye değerlendirmesinin piyasalar kapandıktan sonra açıklanmasının beklendiğini, bu yüzden gün boyu sert dalgalı bir seyir izlenebileceğini tahmin ediyor. 

Bir değişiklik beklenmiyor

Ekonomistler, Türkiye için kredi derecelendirme kuruluşları arasında bu yıl ilk gözden geçirmeyi bugün yapacak olan Fitch'ten kredi notunda ve görünümünde herhangi bir değişiklik beklemiyor. 2012 yılı kasım ayında Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Fitch'in, bu yılın ilk gözden geçirmesini bugün piyasalar kapandıktan sonra açıklaması bekleniyor.

En son değerlendirmesini geçen yıl ekim ayında yapan kuruluş, Türkiye'nin "BBB-" olan yatırım yapılabilir kredi notunda değişikliğe gitmemiş ve "durağan" olan görünümünü korumuştu. 

Analistler, bugün veri takviminin zayıf olması nedeniyle fiyatlamalarda dengelenme sürecinin devam edeceğini belirterek, dolar endeksinin seyrinin takip edileceğini kaydediyor.