Piyasalar iyimserliği sürdürerek açıldı

Dün yüzde 2'yi aşan bir kazançla günü kapatan borsa, yeni güne hafif yükselişle başlarken, dolar düşüş eğilimini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Piyasalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinin yakından takip edileceği güne hafif alımlarla başladı. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 129 puan artışla 77.908 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,17 oranında değer kazandı. 

Dolar kuru ise, bu sabah güne dün akşam saatlerine göre anlamlı bir değişim göstermeyerek 2.9807/2.9828 seviyesinde başladı. 

Dün akşam saatlerinde 3.1430 civarında işlem gören sepet bazında TL 3.1415/3.1439, 3.3050 civarında olan euro/TL ise 3.3023/3.3051 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda; ham petrol fiyatları, yatırımcıların bir önceki seansta görülen yüzde 3'ün üzerindeki artış sonrası kâr satışı yapmaları ve piyasalarda arz fazlasına dair endişelerin devam etmesi sonucu bugün geriledi. Brent ham petrolün varil fiyatı 44.99 dolar olurken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 42.66 dolar oldu. 

Altın fiyatları bir önceki gün bir haftanın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından bugün toparlanarak yatay bir seyir izledi. Spot altının ons fiyatı çok değişmeyerek 1,335 dolardan işlem gördü.

Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün Rusya ziyaretinin önemine vurgu yaparken, haftanın kalanında küresel piyasaların da yakından takip edileceğini belirtiyorlar. 

Bugün ABD'de takip edilecek veriler arasında ikinci çeyreğe ilişkin istihdam maliyeti ve verimlik bulunuyor.

Küresel borsalarda son durum

Asya borsaları, yatırımcıların daha yüksek getiri arayışlarının gelişen ülke piyasalarına girişleri artırmasıyla bir yılın zirvesine yakın seviyelerde seyrine devam ediyor. 

Bank of America Merrill Lynch analistleri yazdıkları bir raporda, getiri arayışından dolayı gelişen piyasa tahvillerine en büyük 5 haftalık girişin yaşandığını ve hisse piyasalarına da son iki yılın en büyük girişinin yaşandığını belirttiler. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasasını takip eden MSCI endeksi üst üste üç seans yükselmesinin ardından bugün de yüzde 0.1 arttı. Japon Nikkei endeksi de yüzde 0.2 ilerleme gösterdi. 

Wall Street'te ise dün sağlık sektörü hisselerinde yaşanan düşüşlerin, yüksek petrol fiyatları ve güçlü istihdam raporunun yarattığı artışları bastırmasıyla endeksler rekor yüksek seviyelerden geriledi.    

Erdoğan'ın Rusya ziyareti

Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün Rusya'nın St.Petersburg kentinde bir görüşme yapacak.

Darbe girişiminin ardından Batılı müttefiklerinden beklediği desteği göremediğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçak krizinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün yapacağı ilk yüz yüze görüşmede ilişkilerde yeni bir sayfa açmayı planlıyor.

İki liderin görüşmesinde turizm ve ticari ilişkilerin yeniden kriz öncesi döneme dönmesi, Suriye'deki görüş ayrılıklarının giderilmesi ve enerji işbirliğinin canlandırılması gündemde ilk sırayı alacak.

Görüşme başta turizm ve ihracat olmak üzere Türkiye'nin ekonomik alanda bir çok gelişmeyi de barındırması açısından piyasalarda yakından takip ediliyor.