Piyasalar kötü açıldı

Yurtiçi ve yurtdışında haber ve veri akışının zayıf olduğu bugün, Borsa İstanbul satıcılı bir seyir izleyerek açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed tutanaklarından sonra küresel piyasalarda azalan risk iştahına paralel döviz kurlarındaki yükseliş Borsa İstanbul'un (BİST) güne satıcılı başlamasına neden oldu.

Borsa İstanbul 100 endeksi, güne 456 puan düşüşle 88.580 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,51 oranında değer kaybetti.

BIST 100 endeksi dünü yüzde 0,48 artışla 89.037 puandan tamamlamıştı.

Dün günü 3,70 sınırında tamamlayan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında yükselişini devam ettirerek 3,7230 ile 3 haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Dolar/TL nin 3,71'in üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yükseliş eğilimini sürdürebileceğini dile getiren analistler, BIST 100 endeksi için ise 90.000 ve 91.000 seviyelerinin direnç, 87.500 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Analistler, bugün ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 2 gün sürecek görüşmelerinden çıkacak haber ve açıklamaların piyasaların odak noktasında bulunduğunu belirterek, Fed'in bilanço küçültme tartışmalarının da gündemi meşgul etmeye devam edeceğini ifade etti.

14-15 Mart FOMC tutanakları açıklandı

Fed yetkililerinin büyük çoğunluğu kademeli faiz artışının, enflasyon ve istihdam hedefleriyle uygun olduğunu düşünürken, faiz artışına karşı çıkan tek üye Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, son verilerin ek bir ilerlemeye işaret etmediği görüşünü taşıyor. Tutanaklarda en önemli ayrıntı bilançoya ilişkin detaylar.

Yetkililer 4,5 trilyon dolarlık bilançonun da bu yıl içinde azaltılabileceğini düşünmekte. Bilançonun azaltılabileceği görüşünün destek bulması ise piyasalar tarafından olumlu karşılanmıyor.

Bu çerçevede gerek gelişmiş ülkeler gerekse gelişmekte olan ülkelerin hisse senetleri piyasalarında hafif satıcılı bir seyir söz konusu olurken, ABD vadeli işlemlerinde de zayıf bir seyir dikkat çekiyor.