Piyasalar kötü bir gün geçirdi

Güne 3.68 seviyelerinde başlayan dolar kuru, bir ara 3.75'e yaklaşırken euro 3.95'i geçti. Borsa ise 89.100 puana kadar indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

Fed'in faiz artırımına kesin gözüyle bakılan gelecek haftaki toplantısı ve beklentilerin üzerine gelen ABD tarım dışı istihdam verisi nedeniyle dolarda global güçlenme ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın konuşmasının piyasada beklentileri tam olarak karşılamaması yurtiçi piyasalarda önemli kayıplar yaşanmasına neden oldu. 

Buna ek olarak ABD Başkanı Trump'ın ve dış politika danışmanlarının Kuzey Kore'ye yönelik açıklamaları gelişmekte olan ülke para birimleri ve hisselerine ciddi satış getirirken, ABD Doları'nın global para birimleri karşısında değerlenmesini sağladı.

Bu gelişmeler çerçevesinde dolar/TL gün içinde sert bir yükselişle 3.7475 seviyesine kadar çıkarken, TL bir ara yüzde 1.5'i aşan değer kaybı ile dolar karşısında en fazla kayıp yaşayan gelişmekte olan ülke para birimi oldu. Euro ise TL karşısında 3.9512'ye kadar çıktı. 

Akşam saatlerine doğru yeniden düşüşe geçen dolar kuru saat 17:55 itibariyle 3.7220 seviyesinde bulunuyor. Euro ise 3.9310'da bulunuyor.

Dolar kuru, önceki gün gün içinde 3.6690 seviyesine kadar gerilemişti. 

Borsada kayıp büyük

BIST 100 endeksi küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ve yerli işlemcilerin, endeksin 91,800 seviyesine yükseleceği iyimserliğini kaybetmesiyle dün seans içerisinde yüzde 1.7'ye varan düşüşler yaşayarak 89,500 destek seviyesinin altına indi.

Bir ara 89.136 puana inen BIST 100, günü 1328 puan (yüzde 1,46) düşüşle 89,484 puandan tamamladı. 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Borsada kritik 89,500 desteği altına satışlar var. Özellikle 89,500 üzeri yukarı kırılımda açılan yeni uzun pozisyonların zarar-kes satışları olarak nitelendiriyorum. Piyasada yerli işlemcilerde 89,500 direnci üzeri oluşan bir iyimserlik ve 91,800 beklentisi vardı. Bu iyimserliğin, küresel riskler bazında kaybolduğunu izliyoruz" dedi.

Ökte, son satışların ardından 87,200 seviyesine kadar satışların devam edebileceğini düşündüğünü belirtti.

Ökte küresel riskleri ABD hükümetinden gelen Kuzey Kore açıklamaları, Fed'in üç yerine dört faiz artırabileceği söylentileri, Suriye görüşmelerinden henüz bir sonuç çıkmamış olması ve S&P500'de başlayan kâr satışları olarak sıraladı.

ABD, Kuzey Kore'nin hafta başında balistik füze denemesi yapmasının ardından Güney Kore'ye gelişmiş güze savunma sistemi yerleştireceğini belirtirken, Çin ise buna karşı çıkmıştı.

Ayrıca Rusya, ABD ve Türkiye genelkurmay başkanları önceki gün Antalya'da üçlü bir toplantı düzenleyerek Irak ve Suriye ile ilgili konuları görüşmüştü.

ABD tahvil faizlerindeki yükseliş etkili oluyor

ABD'de 10 yıl vadeli tahvillerin faizleri “faiz artırımı” beklentileriyle yükseliyor.

Fed faiz artırımı beklentilerinde görülen artış, 10 yıl vadeli ABD hazine tahvillerinin faizlerinin yükselerek 2017 zirvesine yaklaşmalarında etkili oldu. ABD 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizleri yüzde 2.52 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Bu yükseliş doların global anlamda değer kazanmasını sağlarken Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasalarını olumsuz etkiliyor.

Çetinkaya piyasaları tatmin etmedi

Analistlere göre, Denizli'de konuşan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, gerektiği takdirde sıkılaştırma adımlarının devam edeceğini söylese de 16 Mart'daki toplantıya yönelik net mesajlar vermedi. Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri ve içeride yükselen enflasyon TCMB üzerinde faiz artırım baskısı oluşturuyor. Piyasalar da Çetinkaya'dan gelen açıklamalardan pek tatmin olmamış gibi ve sonuç olarak TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha fazla değer kaybetmiş durumda.

MB Başkanı Çetinkaya: Tüm politika araçları etkin olarak kullanılacakMB Başkanı Çetinkaya: Tüm politika araçları etkin olarak kullanılacak