Piyasalar kritik güne alımlarla başladı

Merkez Bankası PPK toplantısını bekleyen piyasalar güne alımlarla başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Yurtiçi piyasalar, bugün gerçekleşecek olan Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde küresel piyasalardaki iyimserlik ve dolardaki düşüşün etkisiyle kazançlı bir açılış gerçekleştirdi. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 268 puan artışla 78.222 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,35 oranında değer kazandı. 

Dün akşam saatlerinde 2.9455/2.9460 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9350/2.9360 seviyesinden işlem görüyor.

Dün aynı saatte 3.1393/3.1405 seviyesinde olan sepet bazında TL byu sabah 3.1311/3.1326; 3.3327/3.3340 seviyesindeki euro/TL ise 3.3273/3.3293 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda; petrol fiyatları, Goldman Sachs tarafından Ağustos ayında fiyatlarda aşırı artış yaşandığı uyarısı ve üretici ülkelerin üretim sabit tutma olasılığının arz fazlasının giderilmesine yardımcı olmayacağı uyarılarıyla beraber bugün yüzde 1'e yakın değer kaybetti. Brent ham petrolün varil fiyatı bu sabah 48.54 dolara gerilerken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı 46.65 dolar oldu. 

Altın fiyatları piyasaların Jackson Hole toplantısını beklemeye geçmesiyle beraber bir önceki seansta iki haftanın en düşük seviyelerine yaklaşmasının ardından bugün yatay bir seyir izledi. Spot altının ons fiyatı çok değişmeyerek 1,338.70 dolardan işlem gördü. 

Küresel borsalar

Asya borsaları yatırımcıların Fed tarafından faizlerin bu yıl artırılıp artırılmayacağına dair yeni ipuçları beklemesiyle bugün ilerleme gösterdi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.3 yükselirken, Güney Kore, Avustralya ve Shanghai endeksleri de kazanç gerçekleştirdi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise dolar karşısında güçlü seyrine devam eden yenin de etkisiyle yüzde 0.2 düştü. 

ABD hisse piyasaları ise gerileyen petrol fiyatlarının enerji hisseleri üzerinde ağırlık yaratmasıyla beraber yatay seyir izledi.    

Yatırımcılar ve küresel piyasalar, Fed Başkanı Janet Yellen'in bu Cuma günü gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantısında faiz artışlarına dair vereceği sinyalleri bekliyor. Yellen'den gelebilecek para politikasında sıkılaşma yanlısı ifadeler yatırımcılarda yaygın olan ABD'de faizlerin yakında artırılmayacağı beklentisini bozabilir.

Yurtiçinde PPK bekleniyor

Yurt içinde, bugün saat 14:00'te gerçekleştirilecek TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak kararlar bekleniyor. 

Ekonomistler, PPK'nın marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye indirmesini bekliyor. Öte yandan, ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) değişiklik olmayacağını öngörüyor. 

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,75'e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te sabit bırakmıştı.

ING Bank Özel bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Piyasanın beklentisi doğrultusunda 25 baz puanlık faiz indiriminin gelmesi halinde tepkinin nispeten sınırlı olacağı düşünülebilir. Faiz indirimine gidilmemesi veya 50 baz puanlık indirim yapılması halinde piyasanın tepki vermesi beklenebilir. Diğer taraftan yapılacak açıklamada sadeleşmenin sonuna ne zaman gelineceğine dair bir yorum gelip gelmeyeceği de izlenecek" dedi.