Piyasalar kritik güne temkinli başladı

Piyasalar, aylardır beklenen Fed faiz kararının açıklanacağı bugüne temkinli başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi güne 96 puan düşüşle 74.052 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,13 oranında değer kaybetti.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin ekim sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde dünkü kapanış ile aynı düzey olan 92.1250 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, eylül sonu kontratları ise yüzde 0.21 düşüşle 3.0102 seviyesinde seyrediyor.

Dolarda bu sabah ilk işlemler dünkü kapanış seviyesi olan 3 TL civarında geçiyor.

Geçen hafta küresel piyasalardan negatif ayrışan yurt içi piyasaların bu hafta aradaki farkı kapatmaya çalıştığını belirten analistler, bu akşam Fed'in faiz artırmayacağına ya da sınırlı bir artırım olsa bile güvercin açıklamaların gelebileceğine ilişkin fiyatlamaların ağır bastığını ifade ediyor. 

Analistler, BIST 100 endeksinde 75.000 ve 75.500 seviyelerinin önemli direnç konumunda olduğunu, muhtemel düşüşlerde ise 73.400 seviyesinin destek olarak öne çıkabileceğini dile getiriyor. 

Gözle Fed'de

ABD Merkez Bankasının (Fed) eylül ayı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararları bu akşam açıklanacak. FOMC'nin dün başlayan ve bu akşam saat 21.00'de açıklanacak kararları piyasaların odak noktasında yer alıyor. 

Haziran ayında gerçekleştirilen FOMC toplantısından faiz kararı çıkmamasının ve Başkan Janet Yellen'ın söylemlerinin ardından gündeme gelen eylül ayı toplantısına ilişkin faiz artırım beklentileri, bu süreçte piyasaların yönü üzerinde en önemli belirleyici oldu. Son dönemde Fed'in bu ay faiz artıracağına yönelik beklentiler özellikle Çin'in büyümesine ilişkin kötümserlik ve piyasalardaki aşırı dalgalanmanın etkisiyle azalsa da ekonomistlerin önemli bir kısmı faiz artırımına gidilmemesinin Fed'in kredibilitesine zarar vereceğini savunuyor. 

Gedik Yatırım günlük borsa raporunda Fed toplantısından bir faiz artışının beklenmediğini belirtirken, Oyak Yatırım ise "Fed kararı öncesinde Türk hisseleri için olumlu havanın devam edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler

11.30 İngiltere, ağustos ayı perakende satışlar 

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri 

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları 

15.30 ABD, ağustos ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri 

21.00 ABD, Fed faiz kararı