Piyasalar pozitif açıldı

Dün tepki alımlarıyla 78.000 puana yönelen BİST, yeni güne hafif alıcılı başlarken, dolar kurunda ilk işlemler 3,50 seviyesinde gerçekleşiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar dün tepki alımlarıyla yüzde 1'in üzerinde artıda bir kapanış gerçekleştirmesinin ardından bu sabah yeni güne küresel piyasalarda görülen sakin seyre paralel olarak hafif alıcılı başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 124 puan artışla 77.802 puandan açıldı. Açılış iyibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,16 oranında değer kazandı.
Endeksin, günün geri kalanında yatay bantta hareket etmesi bekleniyor.

Dolar kuru ise 3,50 seviyelerinde güne başladı.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, piyasaların açılış dakikaları itibariyle Brent petrol 54 doların hemen üzerinde bulunuyor. Altının ons fiyatı 1133,34 dolardan işlem görüyor.

Türkiye piyasalara Fed'e pozitif cevap verdi

Fed'in Çarşamba günü açıkladığı faiz kararının ardından 2017 yılı için de faiz artış sayısını ikiden üçe çıkarması üzerine piyasalarda kayıplar yaşanırken, bugün küresel piyasalarda ufak çaplı toparlanmalar gözlenmekte.

Ziraat Yatırım günlük borsa raporunda küresel piyasalardaki bu hareketlere rağmen Türkiye piyasasının Fed'in şahin duruşuna pozitif cevap verdiğini söyledi.

Raporda, "Üç muhtemel sebeple Türkiye'nin direncini açıklayabiliriz: Piyasa, güncellenen büyüme performansını yakalamaya çalışıyor. Açıklanan yüksek frekanslı (haftalık, aylık) veriler iktisadi faaliyetin son çeyrekte toparlanma eğilimini yansıtmakta. AB ilişkileri zannedilenin aksine diplomatik açıdan ılımlı seyrediyor" denildi.

Küresel piyasalarda son durum

Küresel piyasaların ABD'de yüksek faiz fikrine alışmaya çalışmasının devam etmesiyle dolar endeksi 14 yılın zirvesine yakın seyirlerini sürdürürken, tahvil getirileri yüksek kalmaya devam etti ve Asya borsaları yukarı yönlü hız kazanmakta zorlandı.

Finans piyasalarının genelinde etkisini gösteren bir kararla Fed geçtiğimiz Çarşamba günü bir yıldır ilk defa faizlerde artışa gitti ve 2017 yılı için de daha önce Eylül ayında iki olan faiz artışı öngörüsünü üçe çıkardı.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi 103.56'ya kadar yükselerek Aralık 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından tekrar 103.10 seviyesine geriledi. Euro ise dolar karşısında 1.0366 ile Ocak 2003'ten bu yana en düşük seviyeyi
görmesinin ardından hafif toparlandı ve 1.0427 dolar oldu.

Gündem zayıf

Yurt içinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurt dışında saat 13:00'da açıklanacak euro bölgesi enflasyon verileri takip edilecek.