Piyasalar tatilden nasıl döndü?

Kurban Bayramı arasından sonra borsa yüzde 1'e yakın değer kazanımıyla güne başlarken, dolar 2,98'in altında bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 491 puan artışla 76.512 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,65 oranında değer kazandı.

Cuma gününü 2.98 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah 2.9760/2.9776 seviyesinde başladı. Cuma günü 3.1550 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1498/3.1517; 3.3450 civarındaki euro/TL ise 3.3236/3.3260 seviyesinde bulunuyor.

Kurban Bayramı tatilinin ardından bugün piyasaların yeniden hacim kazanması beklenirken, bankacılar haftanın önemli gündem maddesinin ABD, Japonya ve Türkiye'deki merkez bankalarının faiz kararları olacağını her iki kararın da piyasalarda yön belirleyici olabileceğini belirtiyorlar.

Piyasalarda Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunun nasıl devam edeceği ve ne kadar süreceği de yakından takip ediliyor.

Diğer taraftan ise kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başladığı kredi notu gözden geçirmesinin bir süre sonra tamamlanabilecek olması da özellikle Cuma günleri piyasalarda baskı unsuru olarak ön plana çıkıyor.

Petrol - Altın

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi sınırlamak için örgüt üyesi olmayan ülkelerle anlaşmaya yaklaştığı şeklinde Venezüela'dan gelen açıklamalar ve Libya'nın tekrar petrol ihracatına başlamasına engel olabilecek saldırıların ardından haftaya yüzde 2'ye yakın yükselişle başladı. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 46,53 dolar seviyelerinde bulunurken, ABD hafif petrolü 43.84 dolardan işlem görüyor.

Altın fiyatları ise, cuma günü iki haftanın dip seviyesini gördükten sonra ABD ve Japonya merkez bankalarının bu haftaki faiz kararlarından önce yatırımcıların temkinli bir duruş sergilemesi nedeniyle yatay seyrediyor. Altının ons fiyatı bu sabah 1315,72 dolarda bulunuyor.

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları ABD ve Japonya'da merkez bankalarının faiz kararları öncesinde haftaya yükselişle başladı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.1 yükseldi. Ancak Japonya piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olması likiditenin düşük kalmasına yol açıyor.

ABD endeks vadelileri, borsaların Cuma günü yüzde 0.4 ile 0.5 civarı ekside kapanmasının ardından yüzde 0.3 artıda bulunuyor.

Piyasaların gündemi

Piyasalar, Fed'in 20-21 Eylül'de yapacağı para politikası toplantısı ve ardından Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşacağı basın toplantısını bekliyor.

Fed toplantısı öncesi Cuma günü açıklanan beklentilerden daha güçlü enflasyon verisi ABD'de faizlerin bu yıl artırılabileceği beklentisini güçlendirerek doların değer kazanmasına yol açtı.

Ancak beklentilerden güçlü enflasyona rağmen tüketici harcamaları ve sanayi üretimindeki yavaşlama nedeniyle bu haftaki toplantıda faiz artırımına sadece yüzde 12 ihtimal veriliyor.

Fed'in Aralık'taki toplantısında faiz artıracağına ise yüzde 45 ihtimal veriliyor.

Fed faizde değişiklik yapmasa bile Fed üyelerinin bu toplantıda açıklanacak olan önümüzdeki üç yıla ait faiz beklentileri yakından izlenecek.

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ise Fed'in aksine bir adım atarak para politikasını daha da gevşetip gevşetmeyeceği izleniyor.

Suriye endişeleri

Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunun nasıl şekilleneceği ve operasyonun Rakka'ya uzaması ihtimali piyasalarda takip edilen bir diğer önemli konu başlığı olmaya devam ediyor.

Hem Rakka'ın İslam Devleti (İD) örgütünün en önemli merkezlerinden biri olması hem de Rakka ile Türkiye arasında Suriyeli Kürt milislerin bulunmasının yarattığı endişeler piyasalarda baskı yaratan unsur olmaya devam ediyor.

Türkiye 24 Ağustos'ta Suriye sınırını İD'den arındırmak ve YPG'nin ilerlemesine mani olmak için Cerablus'a operasyon başlatmış, TSK desteğiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Türkiye sınırını İD'den arındırmıştı. Operasyonlar halen devam ederken TSK bu süreçte büyük kayıplar vermedi.

Analistler, Türkiye'nin Suriye operasyonunda şu ana kadar büyük bir zayiat vermemesine karşın, operasyonların kalıcı ve daha geniş bir arazide sürdürülmesi olasılığının bu durumu değiştirebileceğinden endişe ediyorlar.

Beklentilerin altındaki Ağustos ayı enflasyon verilerinin ardından tahvil bono getirilerinde başlayan düşüş eğilimi de küresel piyasalardaki bozulma ve iç gündemdeki endişelere rağmen kısmen de olsa devam ediyor.

Enflasyondaki düşüşün TCMB'nin faiz indirimlerinde elini kuvvetlendireceği beklentisi özellikle kısa vadeli tahvil getirilerinde daha belirgin bir düşüş eğilimini beraberinde getiriyor. Düşüş eğilimi zaman zaman kar satışlarıyla duruluyor.

Tahvil bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.74 valörde son işlemde yüzde 9.78 oldu. İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise bileşik faiz ise Cuma günü spot kapanışta yüzde 8.92 oldu.