Piyasalar tepki alımlarıyla açıldı

Geçtiğimiz haftanın son 2 işlem gününde yaklaşık 6 değer yitiren borsa, yeni haftaya yüzde 1 artışla başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz haftanın son günlerinde yaşanan sert düşüşlerin ardından piyasalar bu haftaya tepki alımlarıyla hafif yükselerek başladı. 

Borsa İstanbul (BİST 100), endeksi güne 724 puan artışla 71.004 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 1,03 oranında değer kazandı. Borsa, geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günü yaşadığı sert düşüşlerle yaklaşık yüzde 6'lık bir kayıp gerçekleştirmişti.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.49 yükselişle 87.3250 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Aralık sonu kontratları ise yüzde 0.25 düşüşle 2.9800 seviyesinde seyrediyor.

Cuma günü akşam saatlerinde 2.9875'i test eden dolar/TL, bu sabah 2.9632/2.9645 seviyesinde işlem gördü. Cuma günü 3.1350'yi test eden sepet bazında TL ise bu sabah güne 3.1065/3.1078; 3.2850'yi test eden euro/TL ise 3.2496/3.2513 seviyesinde başladı.

Bankacılar hem TL'de hem de genel olarak global piyasalarda sert hareketlerin görülmesinin yeni yılın yaklaşması nedeniyle yeni pozisyon almak konusundaki isteksizlikten dolayı hacimlerin normal günlere göre hatırı sayılır azalışından kaynaklandığını belirtiyor.

Fed beklenecek

Yılsonu nedeniyle işlem hacimlerinin oldukça azaldığı piyasada 16 Aralık Çarşamba günü sonuçları açıklanacak ve 10 yıllık aradan sonra ilk kez faiz artırımına gitmesi beklenen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararı haftanın en önemli gündem maddesi olacak.

Fed öncesi ise iç piyasada jeopolitik gelişmeler ve veri gündemi izlenecek. 

İç piyasada bugün izlenecek bir veri bulunmazken, dış piyasada saat 12:00'da açıklanacak ekim ayına ilişkin Euro Bölgesi sanayi üretimi takip edilecek. 

Yarın ise iç piyasada işsizlik verileri, Hazine ihaleleri ve bütçe gerçekleşmeleri gündemi oluşturacak.

Küresel borsalar

Asya borsaları düşen petrol fiyatları ve bu hafta Fed'in faizleri artırmasının beklendiği toplantıdan önce haftaya düşüşle başlarken, Çin yuanı dört buçuk senenin en düşük seviyesini gördü.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1.3 düşüşle iki buçuk ayın en düşük seviyesini görürken, Japonya Nikkei endeksi de yüzde 2.1 düştü.

Cumartesi günü açıklanan verilerde Çin'in fabrika büyümesinin Kasım ayında beş ayın en yüksek seviyesine çıktığı görülürken, perakende satışlar da yüzde 11.2 arttı.