Piyasalar toparlanmaya çalışıyor
Piyasalar tepki alımlarıyla güne hafif alıcılı başladı.
Yurtiçi piyasalar, Rusya geriliminden dolayı yaşanan düşüşlerin ardından tepki alımlarıyla hafif alıcılı bir açılış gerçekleştirdi.
Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 241 puan artışla 75.474 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,32 oranında değer kazandı.
VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.21 yükselişle 93.8000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Aralık sonu kontratları ise yüzde 0.05 yükselişle 2.9290 seviyesinde seyrediyor.
Geçen hafta dolar karşısında yüzde 3'ün üzerinde değer kaybeden TL, dün kâr satışlarıyla yönünü aşağı çevirdikten sonra bugün de güne düne benzer seviyelerde başladı. Dolar/TL bu sabah 2.9033/2.9060 seviyesinden açıldı. Dün akşam 2.98 civarındaki sepet bazında TL 2.9892/3.9933; 3.0650 civarındaki euro/TL ise 3.0749/3.0790 seviyesinde.
Rusya'ya ait bir savaş uçağının geçtiğimiz hafta Salı günü Suriye sınırında düşürülmesinin ardından borsa haftayı yüzde 6'nın üzerinde bir kayıpla kapatırken, açıklanan yeni yaptırımlar sonrası dünü de yüzde 0.52 kayıpla tamamladı.
Şeker Yatırım günlük borsa raporunda "Günlük periyotta kısa vadeli teknik göstergelerin aşırı satım bölgesinde olması düşüşlerin momentum kaybedeceğine ve tepki yükselişi denemelerinin devam edeceğine işaret ediyor" tespitlerine yer verildi.
Piyasaların gündemi
Moody's'in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olası bir gevşeme adımı, ABD tarım dışı istihdam verisi analistler tarafından piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor.
Yatırımcılar bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 bazlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.
Analistlerin küresel gelişmeler arasında takip edileceğini belirttiği bir başka konu ise Çin yuanının Uluslararası Para Fonu (IMF) nezdinde rezerv para statüsü kazanıp kazanamayacağıydı. IMF gösterge para birimi sepetine Çin Yuanı'nı eklerken, Beijing uzun süredir çabaladığı küresel ekonomik güç olma girişimleri çerçevesinde bir zafer elde etmiş oldu. Yuanın sepetteki payı beklentiler doğrultusunda yüzde 10.92 olarak belirlendi.
Yurt dışında bugün Almanya, euro bölgesi ve ABD'den gelecek olan imalat verileriyle yine Almanya ve euro bölgesinden açıklanacak işsizlik verileri bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü gerçekleştireceği kritik politika toplantısı öncesinde açıklanacak olan bu veriler ilave parasal genişleme önlemleri alınıp alınmayacağı konusunda daha iyi bir fikir verecek.
İç piyasada ise saat 10:00'da açıklanacak Kasım ayına ilişkin PMI verileri saat 11:00 civarında TİM Kasım ayı öncü ihracat verileri ve 12:00'da İTO İstanbul enflasyon verileri izlenecek. TCMB ise saat 14:00'da son PPK toplantısına ilişkin özetleri açıklayacak.
Dış borsalarda son durum
Küresel piyasalar, dün genel olarak karışık bir seyir izledikten sonra, bugün açıklanacak imalat sanayi satın alma yöneticileri endekslerine odaklandı.
ABD'de dün açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin net bir işaret vermemesinin ardından 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,21 seviyelerinde yatay bir seyretti. Pay piyasalarında ise düşüşler görüldü.
Asya borsaları Çin'den gelen imalat PMI verilerinin ekonominin soğuduğuna dair endişeleri azaltmamasına rağmen, verilerin etkisini atlatarak yükseliş kaydetti.
Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1.6 yükselirken, Japonya Nikkei endeksi de yüzde 0.9 arttı.
Çin'de resmi imalat PMI endeksi Kasım ayında üç yılın en düşük seviyesi olan 49.6'da kalırken, hem beklenti oranı olan hem de bir önceki ayın seviyesi olan 49.8'in altında kaldı.